Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2024 17:19

Δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου για τη διασφάλιση της πλήρους στελέχωσης της τουριστικής βιομηχανίας

  • Μείωση της ανεργίας του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης αλλοδαπών εργαζομένων 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μια πολύ ουσιαστική συνάντηση με τους προέδρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), στην παρουσία του φίλου Υφυπουργού Τουρισμού με αντικείμενο την ενημέρωση για την πρόοδο της στελέχωσης της αγοράς εργασίας, και ιδιαίτερα της στελέχωσης της τουριστικής βιομηχανίας, όπου διαπιστώσαμε από κοινού τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποτελεσματική στελέχωση της αγοράς εργασίας υλοποιείται με επιτυχία, όπως διαπιστώνεται από τα στατιστικά στοιχεία και επιβεβαιώνεται με τα πραγματικά δεδομένα.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας συνεπάγονται τη δημιουργία προοπτικών για επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και τη βελτίωση των μισθολογικών απολαβών.

Αξιοποιούμε μεθοδικά τις προοπτικές που δημιουργούνται για το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να πετύχουμε τη διαμόρφωση συνθηκών πλήρους απασχόλησης και την ενίσχυση της επάρκειας των μισθών, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε έγκαιρα στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των οργανισμών για την αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική της Κυβέρνησης καθιστά εφικτή την παράλληλη επίτευξη αυτών των στόχων και οδηγεί σε σημαντικά ανθρωποκεντρικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, επιτυγχάνεται μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ εντοπίζεται αυξητική τάση στους μισθούς. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, η ανεργία στη χώρα μας έχει μειωθεί από το 6,9% στο 6,0%, που σημαίνει ότι οι άνεργοι έχουν μειωθεί κατά 4.055 άτομα, ενώ η απασχόληση για τις ίδιες περιόδους είναι αυξημένη.

Η πτωτική τάση της ανεργίας επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας, αφού οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν μειωθεί κατά 13,2 % και έχουν περιοριστεί στα 13.760 άτομα, από τα 15.851 άτομα, στα οποία ανέρχονταν κατά την περσινή περίοδο. Επίσης, η Στατιστική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2024 το ωριαίο εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 4,9% με τους μισθούς να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 4,5%, στοιχείο που αντανακλά τη θετική εξέλιξη της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό εκ των πραγμάτων δεν είναι αρκετό, για να καλύψει το σύνολο των επιπρόσθετων εργασιακών αναγκών, έτσι είναι απαραίτητη και η αξιοποίηση εργαζομένων από το εξωτερικό, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες.

Διαχρονικά η διαδικασία της αδειοδότησης των εργοδοτών για την εργοδότηση αλλοδαπών εργαζομένων ήταν πολύπλοκη και χρονοβόρα, με συχνές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την πραγματική έκταση των αναγκών και των δυνατοτήτων απασχόλησης σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και σε εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό αντίστοιχα.

Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα, αφού η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, η ανταπόκριση έχει βελτιωθεί, η αγορά εργασίας έχει στελεχωθεί, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται ότι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η διαδικασία θα αναβαθμιστεί περαιτέρω.

Παράλληλα, η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την καλύτερη μεταξύ τους συνεργασία αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα, που διευκόλυνε τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους, αφού η διαφάνεια και η συνεννόηση είναι αμοιβαία επωφελής.

H διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών έχει επιταχυνθεί σημαντικά, αφού περιορίστηκε σε διάρκεια μικρότερη των δύο μηνών, ενώ στο παρελθόν είχε διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε μηνών. Επίσης, ο χρόνος που χρειάζεται πλέον για την ενεργοποίηση της κάθε άδειας εργασίας κυμαίνεται περίπου στον ένα μήνα, ενώ προηγουμένως χρειαζόταν ο διπλάσιος χρόνος.

Η επιτάχυνση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της εξέτασης των συνολικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μέχρι το τέλος Μαΐου συνολικά έχουν εκδοθεί 4.146 νέες άδειες, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας για επιπρόσθετες νέες ανάγκες σε άδειες εργασίας μεταξύ 4.000-6.000 εργαζόμενων από το εξωτερικό. Ειδικότερα, για την τουριστική βιομηχανία το ποσοστό ολοκλήρωσης της εξέτασης μέχρι το τέλος Μαϊου υπερβαίνει το 95%, που σημαίνει ότι η δυνατότητα της πλήρους στελέχωσης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου έχει διασφαλιστεί.

Επιπρόσθετα, θέλω να επισημάνω ότι η Υπηρεσία Απασχόλησης Αλλοδαπών του Τμήματος Εργασίας έχει, μεταξύ άλλων, αναδιοργανωθεί και ενισχυθεί, έχει ολοκληρωθεί το έργο της απλοποίησης και της τυποποίησης των εσωτερικών διαδικασιών των αρμόδιων υπηρεσιών με την υποστήριξη διεθνούς συμβουλευτικού οίκου, έχει ήδη ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία πληροφορικής η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή και τη διαχείριση των αιτημάτων που υποβάλλονται, και έχουν ήδη ξεκινήσει να συνομολογούνται διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας. Έτσι, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024 η πλήρης αναβάθμιση θα έχει ολοκληρωθεί και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση θα έχει επιτευχθεί.

Θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους για τη συνεργασία και ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, τον Διευθυντή του Τμήματος Εργασίας, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Απασχόλησης Αλλοδαπών και τους συνεργάτες τους, που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για τη σημαντική αναβάθμιση της ταχύτητας και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος προς τους πολίτες.

Συνεχίζουμε ως Κυβέρνηση να υλοποιούμε μεθοδικά το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους κοινωνικούς μας εταίρους για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας.

(ΝΖ/ΑΦ)