Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2024 07:54

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου για το θέμα της Αμμοχώστου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης για το θέμα «Έκκληση για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του», του Ιταλού Εισηγητή εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, κ. Piero Fassino.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχουν ήδη περάσει πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, ο κ. Ευσταθίου στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ευρώπη στάθηκε ανήμπορη να αντιδράσει στο εθνικό ξεκαθάρισμα που συντελέστηκε στην Κύπρο, στη συνακόλουθη διαγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξαφάνισης ανεκτίμητων πολιτιστικών μνημείων αλλά και στη διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Η απόδοση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κάτοικους της, ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, αποτελεί ένα παγκόσμιο αίτημα της διεθνούς κοινότητας και του πολιτισμένου κόσμου. Αυτό άλλωστε επιτάσσουν τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συμπλήρωσε. Η Τουρκία, επισήμανε, παρουσιάζει εντέχνως, την ξεκάθαρη της παρανομία ως ζήτημα διαφοράς μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Η συζήτηση για την Αμμόχωστο, σημείωσε, δεν πρέπει να συνδέεται με τις αιτιάσεις, αλληλοκατηγορίες και τα εκατέρωθεν επιχειρήματα για την εισβολή και για το ποιος φταίει και ποιος την προκάλεσε. Εξάλλου, είπε, κάθε εισβολέας έχει πάντα το δικό του αφήγημα όταν εισβάλει σε ξένη χώρα, ενώ, με βάση το δίκαιο του ισχυρού, φταίει πάντα το θύμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου, στην περίπτωση της Αμμοχώστου, αυτό που προέχει είναι η άμεση επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της και όχι το άνοιγμα της πόλης. Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά δικαιολογία σε αυτή την απλή απαίτηση, τόνισε, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επισήμανε ακόμα ότι η επιστροφή της πόλης, δεν εξαρτάται ούτε και σχετίζεται με την ντε φάκτο και όχι νόμιμη λειτουργία της «Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας» ή τα αφηγήματα της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Διατύπωσε τέλος τη θέση, ότι στην Κύπρο, υπάρχει ένας λαός, ο οποίος συναποτελείται και δεν διαιρείται σε κοινότητες.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)