Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-06-2024 13:43

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τιμήσουμε την αφοσίωση, την επιμονή και τα εξαιρετικά επιτεύγματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Frederick.

Σε όλες και όλους εσάς τους αποφοίτους απευθύνω, εκ μέρους της Πολιτείας, τα θερμά μας συγχαρητήρια. Αυτή είναι μια ημέρα που σηματοδοτεί το αποκορύφωμα σκληρής δουλειάς, θυσιών και ακλόνητης δέσμευσης για την κατάκτηση της γνώσης και της άρτιας επαγγελματικής κατάρτισης.

Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσω την ανεκτίμητη υποστήριξη που παρέχουν οι οικογένειες, οι φίλοι, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και οι καθηγητές και καθηγήτριές σας. Έχουν σταθεί στο πλευρό σας, προσφέροντας ενθάρρυνση, κατανόηση και στήριξη στις δύσκολες στιγμές. Η πίστη τους στις ικανότητές σας ήταν μια βασική πηγή δύναμης για να ολοκληρώσετε με επιτυχία τις σπουδές σας.

Αγαπητοί μου,

Στις σύγχρονες κοινωνίες η εκπαίδευση συμβάλλει στη διαμόρφωση του ατόμου, στη βελτίωση του νοητικού του επιπέδου, στην ανάπτυξη της κριτικής του σκέψης και στην ικανότητά του να λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητά του και τα εισοδήματά του. Τα οικονομικά οφέλη της εκπαίδευσης δεν περιορίζονται όμως μόνο στις μεμονωμένες οικονομικές μονάδες, αλλά διαχέονται στο σύνολο της οικονομίας. Ήδη από τον 18ο αιώνα ο Άγγλος φιλόσοφος –οικονομολόγος Adam Smith τόνισε τη συνεισφορά της εκπαίδευσης στην πρόοδο της οικονομίας ενός κράτους. Σημαντικά είναι και τα κοινωνικά οφέλη της εκπαίδευσης που σχετίζονται με την άνοδο του κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου μιας χώρας. Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Ρήγας Φεραίος: «Εκ των γραμμάτων γεννάται η προκοπή με την οποίαν λάμπουν τα ελεύθερα έθνη.»

Αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες είναι η ανάπτυξη του τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας και έχει μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Η λειτουργία πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εγνωσμένου κύρους στη χώρα μας έχει καταφέρει να διασφαλίσει όχι μόνο οικονομικά οφέλη αλλά και να αντιστρέψει το φαινόμενο του brain drain, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, να τονώσει τη ζήτηση και τον τουρισμό.

Ο αριθμός των φοιτητών στην Κύπρο έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτή η ραγδαία αύξηση των φοιτητών στο νησί μας είναι αποτέλεσμα πολυετούς συστηματικής και σκληρής εργασίας, τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και από πλευράς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας λειτουργεί σύμφωνα με το πλαίσιο διασφάλισης ακαδημαϊκής ποιότητας και αριστείας.  

Τα  αναγνωρισμένα ελληνόγλωσσα και αγγλόγλωσσα προγράμματα σπουδών είναι ικανά να προσελκύουν το ενδιαφέρον φοιτητών εντός και εκτός των εθνικών συνόρων. Τα πανεπιστήμιά μας διακρίνονται στην έρευνα και εργοδοτούν έμπειρο και διεθνούς κύρους ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό. Αρκετά από αυτά βρίσκονται ψηλά στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Η συμμετοχή, εξάλλου, των πανεπιστημίων μας στα προγράμματα κινητικότητας και οι ανταλλαγές φοιτητών και διδασκόντων με χώρες εντός και εκτός της ΕΕ  αυξάνουν την επιλεξιμότητά τους από πολίτες τρίτων χωρών. Επίσης η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός, εύκολα προσβάσιμος για πολίτες τρίτων χωρών.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, ενδεχομένως να μη γνωρίζετε με απόλυτη βεβαιότητα τι θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα έχετε όμως ένα όραμα και θα προσπαθείτε για αυτό. Θα προσπαθείτε να φτάσετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον στόχο σας. Σίγουρα με μικρές παρακάμψεις στην πορεία, με μικρές αλλαγές του αρχικού σχεδίου σας, που, ίσως να είναι προσωρινές, ίσως, όμως, να σας κατευθύνουν σε μια διαφορετική πορεία, για το δικό σας καλό.

Να έχετε όμως αυτό το όραμα. Ένα όραμα, που όσο μακρινό κι αν μοιάζει, θα είναι η κορυφή που θα θέλετε να κατακτήσετε. Στην πορεία θα συναντήσετε πολλά εμπόδια. Μην απογοητεύεστε και μην τα παρατάτε. Ο δρόμος για την Ιθάκη δεν είναι εύκολος. Θα βρεθούν πολλοί Λαιστρυγόνες, πολλές Συμπληγάδες και πολλοί Κύκλωπες στο δρόμο σας προς τον ιδανικό στόχο. Ο Γαλιλαίος έφτιαξε εκατοντάδες φακούς μέχρι να φτιάξει αυτόν τον έναν, που, όταν τον έβαλε σε έναν χάρτινο σωλήνα, είδε τον κόσμο με άλλα μάτια και έφερε επανάσταση στην επιστήμη.

Ακολουθήστε το δικό σας όνειρο. Να χτίσετε και να διαμορφώσετε τη δική σας ζωή με βάση τα δικά σας «θέλω» και τις δικές σας ανάγκες. Τότε θα είστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να σας συγχαρώ ακόμη μια φορά για την ολοκλήρωση των σπουδών σας με την ευκαιρία της σημερινής τελετής αποφοίτησης και σας εύχομαι ειλικρινά και ολόψυχα κάθε επιτυχία στη ζωή σας.  Να έχετε την υγεία σας, να είστε δημιουργικοί, πετυχημένοι, να ακολουθήσετε το όνειρό σας για το καλό το δικό σας και της κοινωνίας ολόκληρης. Γιατί σε εσάς βασιζόμαστε, εσείς είστε το μέλλον!

(ΔΚ)