Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-07-2024 20:49

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για την αποφοίτηση των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Νεάπολις

Πίστη. Τόλμη. Προσήλωση. Υπομονή. 

Έννοιες που όλες και όλοι μας γνωρίζουμε, συχνά όμως παραβλέπουμε πόσο σημαντικές ή καλύτερα καθοριστικές αποδεικνύονται. Είναι  οι αρχές και οι αξίες με βάση τις οποίες πορευτήκατε για να φτάσετε απόψε εδώ. Για να κατακτήσετε τους στόχους σας. Για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Και είμαι απολύτως βέβαιη ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν φάρο και οδηγό σας, στο νέο δρόμο που ανοίγεται μπροστά σας.

Στην αρχή τα όνειρα φαίνονται αδύνατα, μετά απίθανα και μετά, αναπόφευκτα’, έχει πει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Κρις Ριβ. Τι πιο όμορφο για τη νεολαία μας, που αποτελεί το ισχυρότερο αναπτυξιακό δυναμικό για την πατρίδα μας, να δίνει εκείνη το προβάδισμα και τη σκυτάλη; Να ηγείται και να προχωρά χωρίς να απογοητεύεται και χωρίς να τα παρατάει, με την ικανοποίηση ότι έπειτα από σκληρή δουλειά τα κατάφερε;

Φίλες και φίλοι,

Κύκλοι είναι η ζωή που εφάπτονται.  Διάκεντρό τους η γνώση και η εμπειρία.  Κι όταν ένας κύκλος κλείνει, συνήθως ένας άλλος ανοίγει.  Εσείς, φτάσατε αισίως στην ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών σας.  Και συνεχίζετε το δύσκολο και φουρτουνιασμένο, αλλά μαγευτικό σε κάθε περίπτωση ταξίδι σας στη γνώση και στην αυτογνωσία έχοντας ως διηνεκή στόχο σας το ομηρικό «αιέν αριστεύειν».  Έτσι, η επιτυχία είναι δεδομένη.  Κι η επιτυχία είναι προϊόν συνέργειας, γιατί, πέρα από τον προσωπικό σας μόχθο και τη στοχοπροσήλωση που επιδείξατε, για τα οποία σας συγχαίρω θερμά, απαραίτητη και μη αμελητέα για την επιτυχία σας είναι και η στήριξη των καθηγητριών και των καθηγητών σας, που ήταν τόσα χρόνια άοκνοι αρωγοί στην προσπάθειά σας, όπως και όλων όσων πίστεψαν σε σας.

Κύριε πρύτανη,

Καθηγητές, καθηγήτριες και προσωπικό του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου,  

Το Πανεπιστήμιο, υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή του, του αείμνηστου Μιχαλάκη Λεπτού, υπήρξε πρωτοπόρο. Ως το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Πάφο, άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση και άλλων πανεπιστημίων στην περιοχή, προάγοντας την ακαδημαϊκή και οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο δεν επαναπαύθηκε, αλλά συνεχίζει να εξελίσσεται διαρκώς.

Το βαρυσήμαντο έργο που καθημερινά επιτελείτε, αγκαλιάζοντας το φοιτητόκοσμο σα να ήταν δικά σας παιδιά, σεβόμενοι πάντοτε τον χαρακτήρα τους, αξίζει θερμά συγχαρητήρια.  Εφοδιάζετε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με γνώσεις, προγράμματα σπουδών πλήρως προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και τις προκλήσεις της εποχής.  Οι τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου διακρίνονται από υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Ενώ το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, σεμινάρια και προγράμματα, εξασφαλίζοντας παράλληλα συνεργασίες με τοπικές επιχειρήσεις, που δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, καθώς και στους απόφοιτους και απόφοιτες. Όμως, πάνω από όλα οι νέοι και οι νέες μας εισπράττουν τις αξίες που θα τους συντροφεύουν στο ταξίδι της προσωπικής τους εξέλιξης.  Κι αυτό γιατί τους παρέχετε «καλή παιδεία», δηλαδή την παιδεία εκείνη που, κατά τον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ελευθερώνει και βοηθά τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εαυτό του.

Τα θερμότερα συγχαρητήρια αξίζουν και στις οικογένειες των νέων μας. Που στέκονται άγρυπνοι φρουροί στο πλευρό τους. Η υποστήριξή τους αξίζει τον θαυμασμό και την εκτίμηση όλων μας.

Νέοι και νέες,

Μέσω της φοίτησής σας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, καταφέρατε να ενδυναμώσετε την κριτική και αναλυτική σας σκέψη και να εξασφαλίσετε υψηλό γνωστικό και επιστημονικό επίπεδο, όπλα απαράμιλλα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό πεδίο αγοράς εργασίας.  Είμαι απολύτως βέβαιη ότι η απόφασή σας να σπουδάσετε εδώ, σε αυτό το πανεπιστήμιο, μιας πόλης αμιγώς φοιτητικής, αποτελεί την ισχυρότερη βάση για την επαγγελματική σας αποκατάσταση. Πιο σημαντική όμως κατάκτησή σας είναι η καλλιέργεια της δυνατότητάς σας να αμφισβητείτε, να ερευνάτε, να διαπραγματεύεστε και να δημιουργείτε. Έχοντας βρεθεί κι εγώ στη θέση σας, μπορώ να αφουγκραστώ τις αγωνίες σας και τις ανάγκες σας. Γι’ αυτό δεν θα κουραστώ ποτέ να λέω πως θα είμαι - και ως Πρόεδρος της Βουλής και προσωπικά - πάντα δίπλα σας.  Και χρειάζεται πραγματικά να στηρίζουμε τους νέους μας και να δίνουμε ευκαιρίες.  Τα χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε.

Στο πολύτιμο χαρτί που σε λίγο θα κρατάτε στα χέρια σας, αγαπητές απόφοιτες και αγαπητοί απόφοιτοι, υπογραμμίζεται ένα κυρίως πράγμα:  η αέναη δέσμευσή σας στην αριστεία.  Αυτό το χαρτί θα σας θυμίζει πάντα να προσπαθείτε να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.  Και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα απλό χαρτί, αλλά για το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες στη «νέα πόλη» των γραμμάτων και της αγοράς εργασίας, τις πύλες της οποίας το Πανεπιστήμιο Νεάπολις ανοίγει για σας.  Εύχομαι η είσοδός σας στο νέο αυτό κεφάλαιο της ζωής σας να στεφθεί με πλήρη επιτυχία και να κατευοδωθούν οι κόποι και οι προσπάθειές σας στο έπακρο.  Να εφαρμόζετε πάντοτε το σολώνειο γνωμικό «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος».  Κάθε εμπειρία στη ζωή μας -δυσάρεστη ή ευχάριστη- σίγουρα έχει πολλά να μας διδάξει.  Είναι στο χέρι σας!  Το μέλλον είναι στα χέρια σας!

Κλείνω με τα εμπνευσμένα λόγια του Πορτογάλου ποιητή και συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα στο έργο «Τέσσερις ωδές»:  «Για να είσαι μεγάλος, να είσαι ακέραιος: Τίποτε δικό σου να μην υπερβάλλεις ή να μη διαγράφεις.  Να είσαι όλα σε κάθε πράγμα.  Να βάζεις όσα είσαι και στο ελάχιστο που κάνεις.  Έτσι σε κάθε λίμνη ολόκληρη η σελήνη λάμπει, γιατί ζει ψηλά»! Εύχομαι, έτσι ψηλά και περήφανα να πορεύεστε και να ζείτε.  Να ζείτε και να συμβάλετε ουσιαστικά στο μέλλον που χρειάζεται να οικοδομήσουμε, στο μέλλον που θέλουμε να ζούμε.

Καλή σταδιοδρομία, καλή επιτυχία!

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)