Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2024 14:27

Καταδίκη και Ποινές για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που επιβλήθηκαν από τo Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου το 2024 (ΚΜΚ/14)

Tο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη εργοδότη που παρέβηκε τις διατάξεις της Νομοθεσίας για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Ως αποτέλεσμα της δίωξης αυτής το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου καταδίκασε:

1. Την εταιρεία «FIXMOR LTD» που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην αποθήκευση υλικών ξηράς δόμησης, σε πρόστιμο €12.000 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών, των περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας στους Χώρους Εργασίας Κανονισμών, των περί Διαχείρισης Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων που προκάλεσαν τον τραυματισμό σε εργοδοτούμενό της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενά της πρόσωπα:

(α) Παράλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την ανύψωση των εργοδοτουμένων με εξοπλισμούς εργασίας και εξαρτήματα που προβλέπονται για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα εργοδοτούμενός της να πέσει από τις περόνες περονοφόρου οχήματος (Forklift), στις οποίες βρισκόταν ανυψωμένος και να τραυματιστεί.

(β) Παράλειψη παροχής ασφαλούς μεθόδου εργασίας για τη διαδικασία μεταφοράς (φόρτωση/εκφόρτωση) χειροκίνητου ανυψωτήρα παλετών (hand lift) από το μεσοπάτωμα αποθήκης στο κεντρικό υποστατικό της.

(γ) Παράλειψη εγκατάστασης στην ελεύθερη πλευρά του μεσοπατώματος αποθήκης  προστατευτικού προπετάσματος, το οποίο να  έχει ύψος τουλάχιστον 1,10 μέτρα από το δάπεδο (του μεσοπατώματος), να είναι συμπαγές στηθαίο ή κιγκλίδωμα με χειρολισθήρα (κουπαστή), να  έχει θωράκιο (παραπέτο) ύψους τουλάχιστο 0,20 μέτρα και ράβδο μεσοδιαστήματος, η απόσταση της οποίας να μην υπερβαίνει τα 0,45 μέτρα από το θωράκιο ή τον χειρολισθήρα.

(δ) Παράλειψη καθορισμού των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων και ειδικά των εργασιών που αφορούσαν στη μεταφορά (φόρτωση/εκφόρτωση) χειροκίνητου ανυψωτήρα παλετών (hand lift) από το μεσοπάτωμα της αποθήκης, στο κεντρικό υποστατικό της.

2. Επίσης, το Δικαστήριο καταδίκασε ένα φυσικό πρόσωπο σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών με αναστολή για 3 έτη, για παραβάσεις των περί περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών.

(ΕΑθ/ΝΓιαν)