Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-07-2024 17:43

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στον θάνατο του πρώην βουλευτή Ανδρέα Παναγιώτου και στη Διεθνή Ημέρα Κοινοβουλευτισμού (30/6)

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Παναγιώτου. Ο Ανδρέας Παναγιώτου γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Φιλιά.  Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Η αγάπη του για την πατρίδα τον οδήγησε να συμμετάσχει στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν στενός συνεργάτης των ηρώων Κυριάκου Μάτση, Μιχαλάκη Καραολή και Μάκη Γιωργάλλα. Υπήρξε ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΔ για περισσότερο από σαράντα χρόνια, στηρίζοντας τη μεγάλη συνδικαλιστική οργάνωση στις διεκδικήσεις της.  Στις βουλευτικές εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ, ενδυναμώνοντας την πορεία του στα κοινά.

Εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του σώματος στην οικογένεια και τους οικείους του, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 30ή Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινοβουλευτισμού με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Μαΐου 2018, με στόχο να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση των εθνικών και διεθνών πολιτικών αποφάσεων, καθώς και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης. Η ημέρα αυτή μάς καλεί σε εγρήγορση, για να διασφαλίσουμε ότι τα κοινοβούλια ανά το παγκόσμιο θα καταστούν ισχυρά, διαφανή και αντιπροσωπευτικά, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία από λαϊκιστικά και εθνικιστικά κινήματα. Τα εθνικά κοινοβούλια, ανάμεσά τους και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν και να διασφαλίσουν το κοινό μέλλον των λαών, θέτοντας ως επίκεντρο της δράσης τους την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)