Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2024 10:41

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών κ. Ρίτα Σούπερμαν και Αλεξάνδρα Ατταλίδου πραγματοποίησαν χθες Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 συνάντηση με την Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας προσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Diane Schmitt, την οποία συνόδευαν ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Νικόλαος Ίσαρη, και η Λειτουργός του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γρηγορία Γαβριηλίδου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενες στην καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων υπηρεσίες και τον ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ενίσχυση των προσπαθειών τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στις πρόνοιες της πρόσφατα εκδοθείσας Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1712 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2024, για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, καθώς και στην καλύτερη δυνατή ενσωμάτωσή τους στην κυπριακή νομοθεσία.

Από την πλευρά της, η κ. Schmitt αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έννοια της εμπορίας προσώπων και στις νέες μορφές εκμετάλλευσης που προβλέπονται στην εν λόγω Οδηγία, περιλαμβανομένης της εκμετάλλευσης της παρένθετης μητρότητας, του καταναγκαστικού γάμου και της παράνομης υιοθεσίας. Επιπροσθέτως, τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης στην Οδηγία προνοιών για ποινικοποίηση της εν γνώσει χρήσης υπηρεσιών παρεχόμενων από θύμα εμπορίας προσώπων εξαίροντας το γεγονός ότι έχει ήδη θεσπισθεί σχετική νομοθεσία στην κυπριακή έννομη τάξη.

Περαιτέρω, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης, στήριξης και παροχής βοήθειας στα θύματα και αύξησης της χρηματοδότησης των αρμόδιων μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου αυτές να παρέχουν την απαιτούμενη προστασία στα πρόσωπα αυτά.

Τέλος, τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν την κ. Schmitt αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για παροχή της απαιτούμενης βοήθειας στα θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων τα οποία διαμένουν στα κατεχόμενα και εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην εξιχνίαση των αδικημάτων αυτών, καθώς και στην προώθηση της ποινικής διαδικασίας κατά των δραστών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)