Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2024 13:10

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην Τελετή Βράβευσης Μαθητικών Διαγωνισμών «Γλώσσα μου, η Πατρίδα μου»

Αγαπητά μου παιδιά, αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί, κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς νεολληνικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2023-24. Συγχαίρω θερμά τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, την ΟΕΛΜΕΚ και το κοινωφελές Ίδρυμα Φώτου Φωτιάδη, που συνεργάστηκαν με τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, για τη συνδιοργάνωση και την επιτυχή διεξαγωγή των διαγωνισμών. 

Ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους αγαστής συνέργειας και πάντοτε υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αξιοποίησαν τις γνώσεις τους, ανέπτυξαν το ιδιαίτερο ταλέντο τους και ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις στοχευμένες θεματικές των διαγωνισμών στους οποίους συμμετείχαν. Μέσω των θεματικών αυτών, μπόρεσαν να εμβαθύνουν στη σπουδή του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Μόντη και τα ποιοτικά του συνθέματα, με τα οποία υπηρέτησε και ανέδειξε την τέχνη, τον λόγο και την παιδεία του τόπου μας. Την ίδια στιγμή, εξέτασαν διεξοδικά γνωστές και άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας, τις οδυνηρές της συνέπειες και τον συνεχιζόμενο αγώνα του λαού μας μέχρι την τελική δικαίωση. 

Τους στόχους αυτούς υπηρετούν οι πολιτικές που υιοθετεί το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι οποίες προωθούν, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως αυτές των μαθητικών διαγωνισμών. Στον δρόμο που βαδίζουμε προς το σύγχρονο, δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο, σημαντικές επιδιώξεις των σχεδιασμών μας αποτελούν η γόνιμη καλλιέργεια και η δημιουργική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, καθώς και η ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων στα παιδιά, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα της γλωσσικής τους επικοινωνίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, προωθούμε σειρά δράσεων, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

Παράλληλα, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και την πατρίδα, καθιστώντας τους, παράλληλα, τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για απελευθερωση και επανένωση της πατρίδας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, θέτουμε ως προτεραιότητα την αποτελεσματική προώθηση του διαχρονικού στόχου «Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ», που υλοποιείται στα σχολεία μας. 

Δεδομένης της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον τόπο μας για πενήντα ολόκληρα χρόνια και επιδιώκοντας την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, μέλημά μας είναι να ζωντανέψει στα μάτια και τις ψυχές των μαθητών και μαθητριών μας η κατεχόμενη γη μας, η Ιστορία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις της, διατηρώντας άσβεστο τον πόθο για επιστροφή. 

Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας, αφού μέσα από την αυξημένη συμμετοχή, καθώς και την καινοτόμο και δημιουργική προσέγγιση των θεματικών των διαγωνισμών, διαφαίνεται η αποτελεσματική προώθηση των εν λόγω στόχων στα σχολεία μας. 

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιτυχή διεξαγωγή των διαγωνισμών, ως συνέχεια της υπόλοιπης πολυσχιδούς του δράσης. Το Ίδρυμα, υλοποιώντας το όραμα του ιδρυτή του, επιτελεί σπουδαίο πνευματικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο και ενισχύει τις δικές μας προσπάθειες για διαφύλαξη της γλωσικής και εθνικής μας ταυτότητας, καθώς και για περαιτέρω εκσυχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ θερμά την οργανωτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί, εργάστηκαν άοκνα και με ζήλο για να υλοποίησουν τους στόχους των Διαγωνισμών. 

Απευθυνόμενη, ιδιαιτέρως, στα παιδιά, θέλω να επισημάνω τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια μου. Στο σύνολό τους, τόσο αυτά που διακρίθηκαν όσο και αυτά που συμμετείχαν, ανέδειξαν τον υψηλό βαθμό κατάκτησης της γλώσσας, της γραμματικής και του συντακτικού της, τόσο μέσα από την ανάλυση του σπουδαίου ποιητικού λόγου του Κώστα Μόντη όσο και μέσα από τις τοποθετήσεις και τις δημιουργίες τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού «50 χρόνια μετά, η πατρίδα ακόμη πονά». 

Αγαπητά μου παιδιά,

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος που επιλέχθηκε στοχευμένα για τη σημερινή εκδήλωση, η γλώσσα μας είναι η πατρίδα μας. Εσείς είστε οι καλύτεροι και οι καλύτερες πρεσβευτές και των δύο. Επενδύουμε σε εσάς, έτσι ώστε, ως οι αυριανοί πολίτες αυτού του τόπου, να συνεχίσετε να εργάζεστε για την πρόοδο και την περιφρούρησή τους. 

Να είστε βέβαιοι και βέβαιες ότι από πλευράς μας, όπως ακριβώς και το χρέος που έχουμε απεναντί σας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αφοσίωση, προκειμένου να σας παρέχουμε τα απαραίτητα εχέγγυα που θα προάγουν την ολόπλευρη εξέλιξη της προσωπικότητάς σας και θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην υλοποίηση των ευγενών σας στόχων. 

Σας ευχαριστώ. 

(IΠ/ΕΠ)