Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2024 17:02

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Μάλτας είχε διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Μάλτας – Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Μάλτας, κ. Χάρης Γεωργιάδης, είχε σήμερα διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Μάλτας - Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Μάλτας κ. Carmelo Abela. Στη συνάντηση παρέστη επίσης το μέλος της Ομάδας, βουλευτής κ. Stanley Zammit.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το Κοινοβούλιο της Μάλτας για την πρωτοβουλία της πρώτης αυτής συνάντησης, μετά τη δημιουργία αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια, τον περασμένο Απρίλιο. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε τους ιστορικούς και φιλικούς δεσμούς Κύπρου και Μάλτας και τη στενή συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, στη βάση των κοινών χαρακτηριστικών τους, ως μικρών νησιωτικών μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Λόγω ακριβώς των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών τους, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, για τη διαχείριση των οποίων απαιτείται συντονισμένη δράση.

Ο κ. Abela εξήρε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και τις όμοιες θέσεις τους σε πολλά ζητήματα, ως εκ της κοινής τους ευρωμεσογειακής ταυτότητας και της ιδιότητάς τους ως κρατών μελών της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας. 

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση του διαλόγου μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ειδικότερα στο επίπεδο των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας, για σκοπούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα. Σημειώθηκε η αυξανόμενη  δυναμική της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, με ιδιαίτερες αναφορές στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, στην εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη μεταναστευτική κρίση και στην τρομοκρατία. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΕ, οικονομικά και πολιτικά, στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να μην αφεθεί κενό ασφάλειας, το οποίο να καλύψουν εξτρεμιστικά στοιχεία. Τονίστηκε, συναφώς, ο πολύ ουσιαστικός ρόλος της ΕΕ για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και η ανάγκη όπως τα ζητήματα που απασχολούν τα μεσογειακά κράτη-μέλη, βρίσκονται μονίμως ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)