05-07-2024 18:55
Αρχαίο κυπριακό αγγείο παραδόθηκε από τις γαλλικές Αρχές στην Κυπριακή Δημοκρατία
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 5 Ιουλίου 2024, τελετή παράδοσης κυπριακής αρχαιότητας από τις γαλλικές Αρχές στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι. Πρόκειται για αγγείο δακτυλιόποδης κεραμικής, το οποίο ανάγεται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού 1650-1050 π. X., και το οποίο διατίθετο προς διαδικτυακή πώληση από γαλλικό οίκο δημοπρασιών. Στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που διενεργούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της αρχαιότητας και με τη συνδρομή της Interpol και των γαλλικών Αρχών επιτεύχθηκε η επιστροφή της αρχαιότητας από την κάτοχό της.
Η παράδοση πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Εμπορίας πολιτιστικών αγαθών της Δικαστικής Αστυνομίας (OCBC), κ. Hubert Percie Du Sert, και την Υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας πληροφοριών και στρατηγικής ανάλυσης για το οργανωμένο έγκλημα (SIRASCO) κα Nathalie Chanvallon. Kατά την τελετή, ο κ. Percie du Sert ανέφερε ότι είναι με μεγάλη χαρά που η Υπηρεσία του παραδίδει το αρχαίο αντικείμενο εκεί όπου ανήκει, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Πρόσθεσε δε, ότι ο επαναπατρισμός της αρχαιότητας είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Αρχών της Γαλλικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποδίδει καρπούς.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Παύλος Κόμπος ευχαρίστησε θερμά τις γαλλικές Αρχές για την πολύτιμη συμβολή τους στον επαναπατρισμό του εν λόγω αρχαίου κειμηλίου και τόνισε τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για να διατηρούμε ζωντανή την επαφή με τις ρίζες μας. Σημείωσε περαιτέρω πως «H Κύπρος, ως μια χώρα με ιστορία χιλιετιών, σπαρμένη απ’ άκρη σ’ άκρη με αρχαίους θησαυρούς, και πρωτίστως ως μια χώρα ημικατεχόμενη, εδώ και 50 χρόνια, με τα πολιτιστικά της μνημεία να έχουν συληθεί και λεηλατηθεί σε μια προσπάθεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να αλλοιώσουν την ταυτότητα του νησιού, διακρίνεται από ιδιαίτερη ευαισθησία και πρωτοστατεί στο διεθνές στερέωμα όσον αφορά ζητήματα προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών».
(MX/ΜΣ/ΝΓιαν)
Σχετικά Ανακοινωθέντα