Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2024 14:48

Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου μετά το πέρας της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα έναν σημαντικό, αυξημένο, αριθμό σχολικών βοηθών συνοδών για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ειδικής ενιαίας εκπαίδευσης», ανέφερε σήμερα η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Όπως γνωρίζουμε, η ειδική εκπαίδευση και η μετάβαση στην ενιαία εκπαίδευση αποτέλεσε από την αρχή, και αποτελεί, μια από τις σημαντικές προτεραιότητες αυτής της Kυβέρνησης. Ήδη, όπως είχαμε εξαγγείλει, η σχολική χρονιά φέτος αναλώθηκε σε συγκεκριμένη διαδικασία για το θέμα αυτό, έγινε διάλογος με όλους τους εταίρους, έγινε καταγραφή και κωδικοποίηση όλων των απόψεων και των εισηγήσεων τους, για τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης και το πώς μπορούμε να μεταφερθούμε στην ενιαία εκπαίδευση, και προωθήθηκε σειρά μέτρων από τη φετινή χρονιά.

Η επόμενη χρονιά είναι πολύ κρίσιμη γιατί αναμένεται να μπούμε σε θέματα νομοθεσίας και σε θέματα επίσπευσης διαδικασιών από τη στιγμή που ένα παιδί εντοπίζεται ως παιδί, το οποίο αντιμετωπίζει προκλήσεις ειδικής εκπαίδευσης, ενιαίας εκπαίδευσης, μέχρι και τη στιγμή που βγαίνει από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι οι συνοδοί, ο αριθμός τους, δεν είναι από μόνος του είδηση. Είδηση για μας, και η αλλαγή που έχουμε φέτος, είναι ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της ειδικής εκπαίδευσης, οι συνοδοί αυτοί, τα άτομα αυτά που εργοδοτούνται από τις Σχολικές Εφορείες, θα πρέπει να περάσουν από υποχρεωτική επιμόρφωση, η οποία θα τους βοηθήσει πάρα πολύ στον ρόλο που έχουν να επιτελέσουν και στα σημαντικά καθήκοντα που κάνουν, της κρίσιμης σημασίας για μας καθήκοντα, με τα παιδιά μας.

Να πω ότι για εμάς είναι πολύ σημαντική η βελτίωση των διαδικασιών που επετεύχθη από τη φετινή χρονιά. Είναι πολύ σημαντική επίσης η διαφοροποίηση της διδασκαλίας, για την οποία δουλέψαμε πολύ εντατικά τους τελευταίους μήνες. Το να στηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε δηλαδή τους εκπαιδευτικούς μας στο να μπορέσουν να έχουν στις τάξεις τους παιδιά με διάφορες προκλήσεις και διαφορετικές ανάγκες. Για το σκοπό αυτό, έχουμε ήδη αναρτήσει ψηφιακό υλικό σε συνεργασία και με την Ελλάδα, το οποίο οι εκπαιδευτικοί μας καλούνται να αξιοποιούν. Αυτό θα έχει και συνέχεια, αφού από την επόμενη σχολική χρονιά πολύ εστιασμένα και στοχευμένα οι εκπαιδευτικοί μας, ανάλογα με τα παιδιά που έχουν στις τάξεις τους, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και εξειδικευμένη επιμόρφωση.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς και η έγκαιρη πρόβλεψη στο θέμα αυτό, γι’ αυτό εντάξαμε και εργαλεία από την προσχολική εκπαίδευση. Γενικά είναι σημαντικό για μας η ειδική εκπαίδευση, ο δρόμος αυτός προς την ενιαία εκπαίδευση, να συνεχιστεί απρόσκοπτα με τη συνεργασία και τον διάλογο, ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους γονείς τους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αυτές, να έχουν τον ρόλο που τους αναλογεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ικανοποιώντας, καλλιεργώντας τα ταλέντα τους, τις κλίσεις τους, στο μέγιστο βαθμό που μπορεί ο καθένας και η καθεμιά τους.»

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αριθμό των νέων συνοδών, η Υπουργούς απάντησε: «Είναι γύρω στους 250 πρόσθετους συνοδούς. Ο στόχος είναι να αρχίσει η σχολική χρονιά ομαλά, να μην έχουμε αυτά που έχουμε συνήθως τα τελευταία χρόνια, την τελευταία δεκαετία, να τρέχουμε για συνοδούς. Επίσης να γίνει μια πολύ καλή πρόβλεψη και εξορθολογισμός, και αυτό καταφέραμε να το κάνουμε φέτος, ώστε κατά τη διάρκεια της χρονιάς να μπορούμε να καλύπτουμε και πρόσθετες ανάγκες.»

Σε ερώτηση εαν η διαδικασία ξεκινά άμεσα, η Υπουργός απάντησε: «Ακριβώς. Από την αρχή του Σεπτέμβρη. Και ο στόχος αυτός ήταν. Να πω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κλήθηκαν όλες οι Επαρχιακές επιτροπές να δώσουν πολύ έγκαιρα τα στοιχεία τους, για να μπορέσουμε σήμερα να έχουμε αυτή την απόφαση, που αφορά όλη την επόμενη σχολική χρονιά.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους αριθμούς των σχολικών συνοδών, δήλωσε: «Τα συγκεκριμένα νούμερα αφορούν 933 για τη Δημοτική εκπαίδευση. Θυμίζω ότι η δημοτική εκπαίδευση καλύπτει νηπιαγωγεία, δημοτικά αλλά και τα ειδικά σχολεία, όπου εκεί έχουμε ένα μεγάλο αριθμό και 363 στη μέση εκπαίδευση και αυτό ανεβαίνει με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 242 νέες θέσεις, πρόσθετες στη δημοτική, και 37 στη μέση.

Να πω ξανά ότι η αύξηση οφείλεται και στην έγκαιρη αξιολόγηση από τις επιτροπές και στην έγκαιρη ενημέρωση του Υπουργείου μας για τις ανάγκες αυτές, κυρίως όμως στην αύξηση των περιστατικών που μας έρχονται στα σχολεία μας, στην επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης, στην αύξηση των τμημάτων που έχουμε στις ειδικές μονάδες αλλά και στα ειδικά σχολεία και σε όλους αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι συνέτειναν στο να στηρίξει το Υπουργικό την πρότασή μας αυτή. Ευχαριστώ πολύ.»

(ΕΑθ/ΝΖ)