Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-07-2024 15:37

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για το Κυπριακό

Διαχρονικά ενεργοποιούμε και επιστρατεύουμε την ισχυρή μας διπλωματία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας είναι μεγαλύτερο από τα γεωγραφικά της όρια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (ΟΤΚ), αλλά και κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΤΚ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτές οι προσπάθειες, βεβαίως, από την Τουρκία και από το κατοχικό καθεστώς είναι διαχρονικές. Και διαχρονικά είναι που ενεργοποιούμε, επιστρατεύουμε την ισχυρή μας διπλωματία.

Το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα γεωγραφικά μας όρια και αυτό φαίνεται και αποδεικνύεται μέσα από τις προσπάθειες και των τελευταίων μηνών, αλλά και διαχρονικά.

Είναι ασφαλώς και ο λόγος που και το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εξωτερικών, είχε εκδώσει ανακοίνωση μόλις ενημερώθηκε για την παρουσία ηγέτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ο ίδιος ως Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Borrell, με γραπτή του δήλωση, έχει ξεκαθαρίσει πρώτον, την στήριξή του στο μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, το αυτονόητο, αλλά και την ίδια στιγμή, αποσαφηνίζοντας ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας δεν ήταν ως επικεφαλής της χώρας που προεδρέυει του Συμβουλίου της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, αλλά υπό την ιδιότητά του ως ηγέτης κράτους μέλους, που και αυτό ακόμη δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει ανεκτό.

Ήδη, έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά διαβήματα από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν οι όποιες επόμενες ενέργειες κριθεί ότι πρέπει να γίνουν.

Εκείνο, το οποίο έχει σημασία και εκείνο, το οποίο αποδεικνύει ακόμα μια φορά είναι ότι, ναι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτή η αυτονόητη αλληλεγγύη, αυτή η αυτονόητη στήριξη στο διεθνές δίκαιο, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως το αναγνωρισμένο κράτος.»

(ΡΜ/ΕΑθ/NZ)