Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-07-2024 17:02

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος για την επιστολή καταγγελίας του Οργανισμού Ανακύκλωσης Κύπρου

Σχετικά με την ανακοίνωση του Οργανισμού Ανακύκλωσης Κύπρου (ΟΑΚ) πληροφορούμε ότι μετά την ψήφιση των περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμών του 2023 (ΚΔΠ 112/2023) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στις 13/4/2023 με άμεση ισχύ, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες: 

1. Πραγματοποίηση παρουσιάσεων και ενημέρωσης σχετικά με το πλαίσιο της θέσπισης του ΚΔΠ 112/2023 των:

i. Μελών της ΟΣΕΟΚ (3/5/2023).

ii. Κατόχων πιστοποιητικού καταχώρισης στο αρχείο διαχειριστών για τη συλλογή/μεταφορά Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΚΚ) (31/5/2023).

iii. Ενδιαφερομένων φορέων (16/6/2023 και 20/6/2023).

2. Δημοσιοποίηση στην επίσημη εφημερίδα του Κράτους μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των ακόλουθων εντύπων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς:

i. Γνωστοποίησης της έναρξης εκτέλεσης εργασιών έργου (ΚΔΠ 214/2023), με γνωστοποίηση ημερ. 7/7/2023.

ii. Αίτησης προς έγκριση από την αρμόδια Αρχή τοπικής διοίκησης χώρων του εργοταξίου, στους οποίους θα γίνεται προσωρινή αποθήκευση των ΑΚΚ (ΚΔΠ 215/2023), με γνωστοποίηση ημερ. 7/7/2023.

iii. Σχεδίου Διαχείρισης ΑΚΚ (ΚΔΠ 252/2023), με γνωστοποίηση ημερ. 4/8/2023.

iv. Πιστοποίησης της ορθής διαχείρισης των παραγόμενων ΑΚΚ (ΚΔΠ 253/2023), με γνωστοποίηση ημερ. 4/8/2023.

3. Ετοιμασία σχετικών όρων για συμπερίληψη σε Γνωμοδοτήσεις/Αιτιολογημένες Εγκρίσεις/Περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

4. Αποστολή επιστολών:

i. στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας (11/9/2023)

ii. σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς (26/9/2023),

επισυνάπτοντας όρους για τη Διαχείριση των ΑΚΚ κατά την προκήρυξη διαγωνισμών που αφορούν Τεχνικά ή Οικοδομικά Έργα, ώστε να τροποποιηθούν κατάλληλα τα έγραφα κατά την προκήρυξη διαγωνισμών που αφορούν Τεχνικά ή Οικοδομικά Έργα και να εφαρμόζονται οι πρόνοιες της νομοθεσίας.

iii. στα Συλλογικά Συστήματα ΑΚΚ (30/1/2024)

iv. στον Πρόεδρο και Μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) (30/1/2024)

v. στον Πρόεδρο και Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων (30/1/2024),

υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων έργων και παραγωγών/εργοληπτών αποβλήτων, ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Με οδηγίες της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διενεργήθηκε εκστρατεία εντός του Μαρτίου 2024, σύμφωνα με τους περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) Κανονισμούς του 2023 (ΚΔΠ 112/20123) σε ιδιοκτήτες έργων που παράγουν ΑΚΚ ή/και οι παραγωγούς ΑΚΚ για έλεγχο συμμόρφωσης. Κατά την εκστρατεία πραγματοποιήθηκαν πέραν των 100 ελέγχων σε παραγωγούς/εργολήπτες και εκδόθηκαν 30 εξώδικες ρυθμίσεις συνολικού ύψους 21.000 ευρώ. Το Τμήμα Περιβάλλοντος συνεχίζει τους ελέγχους για πάταξη των παράνομων απορρίψεων ΑΚΚ, ανάλογα με τη δυνατότητα, στο πλαίσιο διερεύνησης παραπόνων ή/και δειγματοληπτικά σε νέα έργα ανά επαρχία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί η ετοιμασία προσχέδιου Διατάγματος με τίτλο «το περί Αποβλήτων [Έντυπο Αίτησης χορήγησης Άδειας Διαχείρισης Αποβλήτων για Λειτουργία Ατομικού/Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΚΚ)] Διάταγμα του 2024», σύμφωνα με τον Κανονισμό 13(2)(α), που καθορίζει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που απαιτούνται στην αίτηση για χορήγηση Άδειας Διαχείρισης Αποβλήτων για Λειτουργία Ατομικού ή Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΚΚ), το οποίο αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για προώθηση της χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών που προκύπτουν από την επεξεργασία ΑΚΚ στο πλαίσιο εφαρμογής της κυκλικής οικονομία, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

i. Επιστολή προς όλες τις αρμόδιες αδειοδοτούσες Αρχές έκδοσης αδειών κατεδάφισης, επισυνάπτοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον έλεγχο των αποβλήτων και της χωριστής συλλογής τους (26/5/2022).

ii. Τροποποίηση του Διατάγματος, οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Προϊόντα Δομικών Κατασκευών) Κανονισμοί, ώστε να καθίσταται δυνατή η χρήσης ανακυκλώσιμων υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για εργασίες επίχωσης και επιχωμάτωσης με το ΚΔΠ 338/2023 (20/9/2023).

iii. Ολοκληρώθηκε το κείμενο των αλλαγών των τεχνικών προδιαγραφών, το οποίο επεξεργάζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων, για προώθηση της χρήσης ανακυκλωμένων υλικών σε κατασκευές δημοσίων έργων και βρίσκεται στη διαδικασία της οριστικοποίησής του και προώθησής του στον Κλάδο Προσφορών του εν λόγω Τμήματος, ώστε να μπορεί να περιληφθεί στα νέα έργα που θα προκηρυχθούν. Εκκρεμεί ο καθορισμός ορίων και διαδικασιών ελέγχου των περιεχόμενων επικίνδυνων ουσιών στα ανακυκλωμένα υλικά και είναι υπό διερεύνηση του τι εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ΕΕ, το οποίο μπορεί να εφαρμοσθεί στα δικά μας δεδομένα.

iv. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης έχει προωθήσει διαδικασίες για έγκριση του Σχεδίου Υπηρεσίας «Δειγματολήπτη», με βάση το οποίο θα γίνουν ενέργειες για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ειδικά για την Επιτήρηση Αγοράς και τον έλεγχο της ποιότητας των παραγόμενων ανακυκλωμένων προϊόντων.v

v. Προωθείται η δημιουργία ενιαίας πολυτμηματικής πλατφόρμας (λογισμικό) συλλογής πληροφοριών για τη διαχείριση αποβλήτων εκσκαφής και τη διαχείριση των παραγόμενων υλικών. Στόχος είναι η άμεση πληροφόρηση των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών για την ορθολογική διαχείρισή τους. Έχει ήδη γίνει πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου/εμπειρογνώμονα, ώστε να ετοιμαστεί η προκήρυξη προσφοράς για επιλογή του φορέα υλοποίησης της πλατφόρμας με τα στοιχεία που απαιτούνται.

Στο πλαίσιο πρόληψης, μείωσης, σωστής διαχείρισης των ΑΚΚ, επίτευξης των στόχων ανακύκλωσης και ελέγχου περιορισμού, της ανεξέλεγκτης απόρριψης σε χωράφια, ρυάκια ή στις χωματερές και στο πλαίσιο εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας, το Υπουργείο θα συνεχίσει τις δράσεις του προς την ορθολογική διαχείριση των Αποβλήτων, εφαρμόζοντας την υφιστάμενη Νομοθεσία.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για συνεχή βελτιστοποίηση του νομικού πλαισίου, μελετά και αξιολογεί παράλληλα και νέες καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας, όπως είναι τα συστήματα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού, τα οποία μέσα από ένα σύνολο μέτρων διασφαλίζουν ότι οποιοσδήποτε παραγωγός ή εισαγωγέας οικοδομικών προϊόντων φέρει οικονομική και οργανωτική ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτού του προϊόντος στο τέλος του κύκλου ζωής του. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Αποτελεσματική Διαχείριση των Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων» στις 16/5/2024, όπου και προσκλήθηκαν εμπειρογνώμονες εκ μέρους του γαλλικού οικολογικού Οργανισμού «Ecominero», οι οποίοι παρουσίασαν τις καλές πρακτικές διαχείρισης των καθαρών ΑΚΚ, που εφαρμόζονται στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου της εφαρμογής συστήματος ευθύνης του παραγωγού για τα ΑΚΚ.

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι το Υπουργείο εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις, ενισχύοντας και στηρίζοντας τη γενικότερη ανάγκη για αειφόρο ανάπτυξη και προώθηση της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των αποβλήτων από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για απάντηση της επιστολής και διευθέτηση συνάντησης και ενημέρωσης του ΟΑΚ στην παρουσία της. Η συνάντηση διευθετήθηκε για την Παρασκευή, 12/7/2024.

(ΓΣ/ΜΣ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα