Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-07-2024 18:42

Η Κύπρος κατατάσσεται ως «Strong Innovator» για 3η συνεχή χρονιά

 Σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο επιδόσεων μεταξύ κρατών μελών

Η Κύπρος κατατάσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά στους «Strong Innovators» και είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη πρόοδο (39%), σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2024, καταδεικνύοντας την αυξημένη δυναμική που αναπτύσσει το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, και η οποία δημιουργεί ισχυρότερη προοπτική. Πρόκειται για τη μόνη χώρα στη Νότια Ευρώπη που κατατάσσεται ως Strong ή Leading Innovator.

Η Κύπρος παραμένει πρωτοπόρος πανευρωπαϊκά στη δικτύωση μεταξύ φορέων του οικοσυστήματος. Διαθέτει επίσης ένα ελκυστικό σύστημα έρευνας, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καινοτομούν. Τις υψηλότερες επιδόσεις σε δείκτες η Κύπρος τις καταγράφει στις δημοσιεύσεις, ως αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ δημόσιων ερευνητικών οργανισμών και ιδιωτικού τομέα, στις διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις και στις συνεργασίες καινοτόμων επιχειρήσεων μεταξύ τους ή και με άλλους φορείς. 

Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη, οι επενδύσεις επενδυτικών ταμείων (Venture Capital) σε καινοτόμες επιχειρήσεις και η περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα καταγράφονται ως οι τρεις περιοχές σημαντικής βελτίωσης για τη χώρα. 

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) κ. Δημήτρης Σκουρίδης δήλωσε ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα. Οι πολιτικές, τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΙδΕΚ και τα κίνητρα που παρέχει το Κράτος προς ενίσχυση της ολότητας του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) αποδίδουν καρπούς. 

«Ως ο χρηματοδοτικός οργανισμός Ε&Κ, αλλά και υπό την ιδιότητα μου ως Επικεφαλής Επιστήμονα θέλω να συγχαρώ όλους τους φορείς του οικοσυστήματος για το υψηλού επιπέδου έργο που παράγουν, και το οποίο οδηγεί σε διεθνείς διακρίσεις. Ως Επικεφαλής Επιστήμονας, αλλά και ως ΙδΕΚ εργαζόμαστε μεθοδικά, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος.»

(ΕΑθ/NZ)