Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-07-2024 21:15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση: «Από την Πόλη της Σοφίας στην Πόλη του Φωτός: Αθήνα 1896 – Παρίσι 2024»

Αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή να σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί –έχει τη σημασία του– με πέντε στελέχη της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υπουργός Παιδείας, ο Υπουργός Μεταφορών, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και είναι ενδεικτικό της σημασίας για μας στη σημερινή εκδήλωση, να υποδεχθούμε όλους εσάς, τις αθλήτριες, τους αθλητές μας, εσάς που μας κάνατε και συνεχίζετε να μας κάνετε υπερήφανους μέσα από τις επιτυχίες και τις ξεχωριστές σας διακρίσεις. Όλοι εσείς που συμβάλατε καθοριστικά όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δική σας προσωπική διαδρομή –γνωρίζω ότι σε πολλές των περιπτώσεων αυτή η ανθρώπινη και μοναχική– έτσι ώστε να είμαστε περήφανοι για τον κυπριακό αθλητισμό. 

Και πριν όποιας άλλης αναφοράς, ακούστηκαν πολλά απόψε για το τι έχουμε κάνει ως πολιτεία όχι μόνο εμείς, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τι έκαναν για τον κυπριακό αθλητισμό. Να μου επιτρέψετε, είναι λίγο παράδοξο, αλλά θα το πω γιατί το νοιώθω έντονα, δεν έχουμε κάνει τίποτα για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό σε τούτη τη χώρα. 

Η όποια οικονομική ενίσχυση –γιατί χρειάζεται οικονομική ενίσχυση όσον αφορά στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής Οικονομικών– αφού αναφέρθηκε προηγουμένως ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), δεν πρέπει να προσεγγίζεται μέσα από λογιστικά οικονομικά δεδομένα. Θεωρώ είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε σε τούτο τον τόπο. Για αυτό θα ξεκινήσω λέγοντας ότι θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. 

Είχα δει πριν λίγο διάστημα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα συναθλητή σας, δεν θα αναφέρω το όνομα του, ο οποίος θα συμμετάσχει στην ομάδα στο Παρίσι, ο οποίος μιλούσε για τα γήπεδα που έκανε προπόνηση. Δεν είχε γήπεδο να κάνει προπόνηση. 

Σε μια χώρα, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν έτει 2024, δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι κάνουμε ως πολιτεία, αυτά που πρέπει να κάνουμε για τον αθλητισμό, όταν δεν υπάρχουν υποδομές. Πολλοί από εσάς αναγκάζεστε να ταξιδεύετε στο εξωτερικό για να προπονηθείτε. 

Άρα το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε ως πολιτεία είναι να επενδύσουμε, κύριε Πρόεδρε, κα Αντιπρόεδρε και μέλη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, πολύ περισσότερο στις υποδομές. 

Θα μιλήσω λίγο για την εκδήλωση, όπως ο τίτλος της υποδηλώνει, λαμβάνοντας αφορμή και από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες, η εκδήλωση μάς προσφέρει μια αναδρομική πορεία στα σπουδαιότερα γεγονότα που χαρακτήρισαν την αναβίωση της κορυφαίας αυτής αθλητικής συνάντησης από το 1896 στην Αθήνα, μέχρι και όλες τις Ολυμπιάδες που ακολούθησαν, μέχρι το Παρίσι. 

Λέχθηκαν πολλά για όλα αυτά τα χρόνια, εγώ κρατώ μια σταθερά, όποια εξέλιξη κι αν σημειώσετε, υπάρχει πάντα μια σταθερά, αγαπητή Βούλα [Πατουλίδου], και αυτή είναι ο τόπος που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου και αν διοργανώνονται οι Ολυμπιακοί, όλα ξεκινούν από την Ελλάδα, για αυτό η αποψινή σου παρουσία εδώ, πέραν των όσων ανέφερα, είναι ιδιαίτερα τιμητική, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο της Ελλάδας. 

Και υπάρχει και μια άλλη διάσταση με τη Βούλα, θα την αναφέρω και στη συνέχεια, αλλά θέλω να την πω και τώρα. Δεν είναι μόνο μια πετυχημένη αθλήτρια. Αποτελεί πρότυπο αθλητή, καταφέρνοντας μέσα από τον δικό της αγώνα, όπως τον έκανε στο στίβο, να είναι μια πετυχημένη πολιτικός στην Ελλάδα.

Στην αποψινή εκδήλωση εκτός από την αναδρομή στην πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων, τη μνεία σε γεγονότα και προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού, αναδεικνύεται, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο στηρίζεται στις αρχές και αξίες, του ευ αγωνίζεται, της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας. Και αυτές ακριβώς τις αξίες υπηρέτησαν οι αθλητές και οι αθλήτριες του τόπου μας οι «Olympians».

Κύριε Παπακώστα, μέσα από την παρουσία τους στη μεγάλη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και κάθε αθλητική οργάνωση. Και το πλέον σημαντικό, το οποίο θα ήθελα να αναδείξω ιδιαίτερα απόψε, είναι ότι οι «Olympians», έχοντας ως στόχο την προαγωγή, τη διάδοση και την ανάπτυξη των αρχών και των αξιών που πρεσβεύει σε όλο τον κόσμο το Ολυμπιακό Ιδεώδες, παρά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής τους δράσης, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται προς όφελος της τοπικής αλλά και της διεθνούς κοινωνίας, αποτελώντας –και είστε κύριε Παπακώστα–πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τον καθένα από εμάς. Και σκεφτείτε τα δύσκολα δεδομένα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι αθλήτριες μας και οι αθλητές μας. Σκεφτείτε πώς ήταν τα δεδομένα της δικής σας περίοδο.

Αυτή η δραστηριοποίησή σας, όπως επίσης η Ολυμπιακή ιστορία του τόπου μας, όσο και οι άνθρωποι που συνέβαλαν με την προσωπική τους ιστορία στην καταγραφή τους, σκιαγραφούνται αδρά στο περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο μας παρουσίασε πολύ εύστοχα η αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ως Πολιτεία, τόσο το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όσο και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, εκτιμώντας την δράση σας, κύριε Παπακώστα, της Κυπριακής Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σας αναγνωρίζουμε και σας προσεγγίζουμε ως έναν από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τον κυπριακό αθλητισμό. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που στηρίζουμε κάθε δράση σας, κάθε πρωτοβουλία σας.

Παρουσία απόψε στην εκδήλωση μελών της Κυπριακής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής ομάδας για το Παρίσι 2024 και αξιοποιώντας τον τίτλο του πρώτου τόμου του βιβλίου να μου επιτρέψετε να αναφέρω και κάτι άλλο που σκέφτηκα ακούγοντας το Γιώργο [Μελετίου]. Το τρίτο βιβλίο Γιώργο πρέπει να γραφτεί για σένα, από εσένα, γιατί διαδραματίζεις σημαντικό ρόλο στην προαγωγή του αθλητισμού στη χώρα μας. Η κορύφωση της προσφοράς σου χωρίς να σημαίνει συνταξιοδότηση θα είναι η καταγραφή ενός βιβλίου.

Εσείς λοιπόν, όλοι εσείς, για τους οποίους είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, είστε οι συνεχιστές μιας παράδοσης που ξεκίνησε το 1980, όταν για πρώτη φορά η χώρα μας συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάτω από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εσείς συνεχίζετε την παράδοση που ξεκίνησε και ανέπτυξε ο κ. Κώστας Παπακώστας, και οι συναθλητές του, ο οποίος είχε την ύψιστη τιμή να ήταν ο πρώτος σημαιοφόρος της χώρας μας στην Ολυμπιάδα του 1980. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας μας και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι.

Το κυριότερο όμως είναι ότι όλοι εσείς εξελίσσετε αυτή την παράδοση μέσα από τις θυσίες σας και την υψηλή προσπάθειά σας που προηγείται της πρόκρισής σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια προσπάθεια, η οποία απαιτεί γενικότερα η ενασχόληση με τον αθλητισμό, πολύ περισσότερο με τον πρωταθλητισμό. Μια προσπάθεια που θέλω να το πω ξανά, είμαι σίγουρος ότι το αισθάνεστε, στις πλείστες των περιπτώσεων είναι μοναχική.

Ήδη, σε αρκετές εκδηλώσεις που προηγήθηκαν της αποψινής, σχετικές με τους Ολυμπιακούς αγώνες, είχα την ευκαιρία να συζητήσω κατ' ιδίαν με κάποιους από εσάς, και σας έχω τονίσει την υπερηφάνεια που μας προκαλεί η συμμετοχή σας, αλλά και το πνεύμα με το οποίο συμμετέχετε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα απόψε είναι ότι αναγνωρίζουμε τα οφέλη που προκύπτουν για την κυπριακή κοινωνία στο σύνολό της, μέσα από τη δική σας προσπάθεια. Μπορεί εσείς να μη βλέπετε ή να μη νιώθετε τα οφέλη, η κυπριακή κοινωνία, τα νιώθει όμως και είναι ιδιαίτερα περήφανοι για όλους εσάς.

Την ίδια στιγμή, θέλουμε η δική σας παράδοση και η παράδοση που πλέον καταγράφετε, να αποτελέσει το κίνητρο και να δώσει την ώθηση για ακόμη περισσότερα επιτεύγματα για τα οποία θα περηφανεύεται η πατρίδα μας.

Είναι σημαντικό, είναι μια άλλη διάσταση –δε ξέρω αν αναφέρθηκε προηγουμένως δε θυμάμαι–, φέτος συμμετέχουμε με 9 αθλήτριες και 6 αθλητές, πετυχαίνοντας και το στόχο που έχει θέσει η Γαλλία με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Θα είμαι εκεί για να σας καμαρώσω. Θα είμαι εκεί για να σας συναντήσω στο Ολυμπιακό Χωριό. Εγώ δεν θα υποσχεθώ πολλά. Εκείνο όμως που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας, είναι ότι ως Πολιτεία, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό, πρώτον στην κατεύθυνση των υποδομών, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, για να είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει, και το δεύτερο, κα Υπουργέ της Παιδείας, δεν υπάρχουν καλύτερα πρότυπα για να αξιοποιήσουμε για τους μαθητές μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

(ΝΖ/ΝΓιαν)