Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 11:46

Αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Σώματος, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Το πιο σημαντικό θέμα που έχουμε σήμερα είναι η συμμετοχή του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα προηγηθούν κάποιες αποφάσεις που αφορούν τις ορεινές περιοχές, με την πιο σημαντική να είναι ότι διευρύνουμε τις κοινότητες, που περιλαμβάνονται και καλύπτονται από το Γραφείο του Επιτρόπου, με 47 νέες κοινότητες στις επαρχίες Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας. Θα δούμε πού βρίσκεται η υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων, αλλά την ίδια στιγμή, πέραν από την υλοποίηση, διευρύνουμε τη στρατηγική με συγκεκριμένες αποφάσεις, από τις οποίες κάποιες έχουν ήδη ληφθεί και κάποιες θα ληφθούν σήμερα.

Θέλω ενδεικτικά να ανακοινώσω γιατί οι ορεινές περιοχές είναι θέμα οριζόντιο, και γι’ αυτό ζήτησα να έρθει ο Επίτροπος, διότι αγγίζει όλα τα Υπουργεία, ότι πρέπει να κτίσουμε τις υποδομές και να δημιουργήσουμε τα δεδομένα, ώστε να σταματήσουμε την αστυφιλία, αλλά και να επιστρέψει κόσμος στις ορεινές μας περιοχές. Για παράδειγμα, τα στεγαστικά σχέδια, που ανακοινώσαμε, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα για τις ορεινές μας περιοχές. Πέραν τούτου, τα θέματα υγείας και παιδείας αφορούν τις ορεινές μας περιοχές. Για να μπορεί να πάει ένα νεαρό ζευγάρι να μείνει πρέπει να υπάρχουν υποδομές, ειδικότερα της υγείας και της παιδείας.

Αποφασίσαμε ήδη την αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ για το 2025, ενώ 680 χιλιάδες ευρώ θα δαπανηθούν εντός του 2024 για τον ίδιο σκοπό. Συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ για το νοσοκομείο του Τροόδους. Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες παροχής υγείας, όπως και οι κάτοικοι σε οποιαδήποτε πόλη της Κύπρου.  

Ξεκινήσαμε με τη δημιουργία σταθμού λεωφορείων στον Σαϊττά, που θα συνδέει την ορεινή Λεμεσό με το αστικό κέντρο της Λεμεσού, το λιμάνι και τα αεροδρόμια μας στη Λάρνακά και στην Πάφο. Προωθούμε τις αθλητικές υποδομές, ειδικότερα για τη νέα γενιά. Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η αναβάθμιση του κέντρου Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό, που στην ουσία δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια, ενώ αποφασίσαμε τη δημιουργία εθνικού κέντρου στην Κυπερούντα, το οποίο θα ξεκινήσει.

Σημαντική δράση, είναι υποχρέωση μας ως κράτος όπου κι αν ζουν οι πολίτες μας, είναι η δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Μαλούντα και, παράλληλα, προχωρούμε και με την υλοποίηση Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στην περιοχή της δυτικής Λεμεσού.

Ο στόχος μας είναι οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων να έχουν άμεση πρόσβαση στις Υπηρεσίες του κράτους ως είναι και η υποχρέωση μας.

Επίσης, σχεδιάζονται και προχωρούν προς άμεση υλοποίηση τρεις νέοι πρότυποι Πυροσβεστικοί Σταθμοί στον Πεδουλά, στην Πάχνα, όπου υπάρχει αλλά είναι σε υποστατικά, και στην Επταγώνια. Γι’ αυτό ζήτησα να έρθει ο Επίτροπος, για να συζητήσουμε οριζόντια για όλα τα έργα, πού βρίσκονται, πώς «τρέχουμε» περισσότερο στο θέμα της υλοποίησης και ποια άλλα χρειάζονται, για να αναβαθμίσουμε τις ορεινές μας περιοχές, κάτι που είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους.»

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΜΣ)