Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 12:49

Το Σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για την κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Στην αντικατάσταση των παλαιών και στατικά επικίνδυνων οικοδομών που βρίσκονται σε αστικές περιοχές και περιοχές της υπαίθρου με νέες και σύγχρονες οικοδομές στοχεύει το νέο Σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών, που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την εικόνα υποβάθμισης και τη στατική επικινδυνότητα που παρουσιάζουν παλαιές οικοδομές σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι οποίες είχαν ανεγερθεί με προηγούμενο καθεστώς αδειοδότησης που προνοούσε ψηλότερους συντελεστές ανάπτυξης.

Το κίνητρο αφορά τη διατήρηση του εγκεκριμένου συντελεστή δόμησης των υφιστάμενων οικοδομών, στις περιπτώσεις που αυτός είναι υψηλότερος από τον επιτρεπόμενο με βάση το ισχύον Σχέδιο Ανάπτυξης. Για την αξιοποίηση του κινήτρου έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ θα ισχύσει για αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός πέντε ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Απόφασης ή για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν για ανέγερση νέων αναπτύξεων μετά την κατεδάφιση παλαιών/επικίνδυνων οικοδομών και εκκρεμούν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποσκοπεί πρωτίστως στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την αισθητική βελτίωση και αναβάθμιση της εικόνας των πόλεων και των περιοχών της υπαίθρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα αιτημάτων ιδιωτών αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση των παλαιών οικοδομών και να ανεγερθούν νέες με υψηλότερο συντελεστή που ίσχυε όταν είχαν ανεγερθεί παλαιότερα. Για παράδειγμα, εξήγησε, αν με τον αρχικό συντελεστή δόμησης προβλέπονταν εφτά όροφοι και με τον ισχύον λιγότεροι, οι οικοδομές έμεναν αδρανείς και επικίνδυνες. «Με την απόφαση αυτή, μπορούν να τις κατεδαφίσουν και διατηρούν τον προηγούμενο συντελεστή δόμησης και άρα μπορούν να ξαναχτίσουν με τον προηγούμενο συντελεστή δόμησης. Είναι ένα κίνητρο για να τις κατεδαφίσουν, να επιλύσουν το πρόβλημα της στατικής επάρκειας και να αναβαθμίσουν τις περιοχές», σημείωσε.

(ΜΚυ)