Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 13:46

Έμφαση στην αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών δίνει η Κυβέρνηση – Επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Την επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) με την ένταξη 50 επιπλέον κοινοτήτων των ορεινών περιοχών των Επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου προωθεί η Κυβέρνηση με σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η επέκταση της ΕΣΑΟΚ και οι κοινότητες που εντάσσονται σε αυτή προέκυψαν μετά από την εξέταση και την αξιολόγηση των ευρημάτων μελέτης που εκπονήθηκε, σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πακέτου δράσεων και έργων με στόχο την αναστροφή του κύματος αστυφιλίας και την αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών. Πρώτιστη στόχευση του Κράτους είναι μέσα από την κατασκευή υποδομών και έργων, όπως οδικό δίκτυο, σχολεία, κέντρα υγείας, χώροι απασχόλησης και φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας και παιδιών, κ.ά., να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριοποίηση και η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αναβαθμιστούν και να στηριχθούν οι ορεινές κοινότητες. Κύρια επιδίωξη είναι δημιουργηθούν στις ορεινές κοινότητες οι προϋποθέσεις εκείνες που θα συγκρατήσουν τον υφιστάμενο πληθυσμό σε αυτές και, παράλληλα, θα τις καταστήσουν ελκυστικούς τόπους για μόνιμη διαβίωση, κυρίως για νεαρές οικογένειες.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών εξετάστηκε η πρόοδος της υλοποίησης των 280 έργων και δράσεων που περιλαμβάνονται στην ΕΣΑΟΚ και συμφωνήθηκε όπως όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία εξετάσουν επιπρόσθετες πολιτικές που θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Στρατηγική για εμπλουτισμό της.

(ΜΚυ/ΑΦ)