Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-07-2024 14:01

Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σχετικά με δημοσίευμα που αφορούσε κλήσεις σε γραμμές βοήθειας

Με αφορμή δημοσίευμα στο διαδίκτυο, ημερομηνίας 16/07/2024, επιθυμώ να επισημάνω ότι το Γραφείο μου ούτε διέθετε ούτε διαθέτει γραμμή βοήθειας και ουδέποτε είχε εξαγγείλει σχετική υπηρεσία.

Στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας του Γραφείου μου οι πολίτες μπορούν να αποτείνονται εντός ωραρίου λειτουργίας (7:30 έως 15:00) και δίνονται επιλογές εσωτερικής σύνδεσης για πιο άμεση πρόσβαση, ανάλογα με το θέμα το οποίο θίγεται. Προκειμένου η διαδικασία να είναι φιλική, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προς τα παιδιά, που επιθυμούν να επικοινωνήσουν, παρέχεται η εσωτερική σύνδεση με αριθμό 1.

Μία υπηρεσία τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας πρέπει να είναι κατάλληλα στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, επί 24ώρου βάσεως, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παιδιών, πρωτίστως, και των υπόλοιπων πολιτών.

Έχοντας κατά νου τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τονίζω ότι οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας οφείλουν να διατηρούν τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Είναι μια πολύ σημαντική υπηρεσία, η οποία προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα παιδιά για άμεση και δωρεάν στήριξη, χωρίς να χρειάζεται η γονική συναίνεση. 

Συνεπώς, η άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής μέσω γραμμών βοήθειας αποτελεί μία εκ των συστάσεών μου σε κατά καιρούς παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, μάλιστα με αναφορά σε γραμμή βοήθειας, η οποία υφίστατο, αλλά διακόπηκε κατόπιν σχετικής απόφασης. Επίσης, σημειώνω ότι την ανάγκη ύπαρξης γραμμών βοήθειας υπογράμμισαν και τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων (ΟΕΣ) του Γραφείου μου.

(ΝΓιαν/ΜΣ)