Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2024 11:36

Ομιλία Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα της δημιουργίας Εθνικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, έχοντας θέσει στο επίκεντρο της Κυβερνητικής πολιτικής την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και τη θωράκιση του δικαιώματος των πολιτών της Δημοκρατίας για πρόσβαση σε ασφαλή, υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν σήμερα το πλάνο για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων στην Κύπρο.

Παράλληλα, χαιρετίζουμε τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί του Νομοσχεδίου που αφορά στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία ξεκίνησε στις 27 Ιουνίου και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η δημιουργία μιας ενιαίας Εθνικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας βήμα που σκοπό έχει τον συντονισμό και ταυτόχρονα την ενίσχυση των ελέγχων που διενεργούνται σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων, καθώς και της προστασίας της υγείας των φυτών. Προς τον σκοπό αυτόν και έχοντας πάντα ως γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Υγείας στηρίξαμε ένθερμα την πρωτοβουλία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας δρος Χριστίνας Γιαννάκη για την υλοποίηση της Αρχής.

Αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και αποσκοπόντας στη διασφάλιση της εφαρμογής ενός βιώσιμου, ανθεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου των τροφίμων «από το αγρόκτημα στο πιάτο», προωθούμε τη δημιουργία της Κυπριακής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, η αποστολή της οποίας είναι συνυφασμένη με την εφαρμογή ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, την υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με διαφάνεια και αμεροληψία.

Η εγκαθίδρυση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων στην Κύπρο θα έχει ως θεμελιώδη αρχή της την προσέγγιση της ενιαίας υγείας, η οποία αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος και απαιτεί τη λήψη ενιαίων και συντονισμένων αποφάσεων εποπτείας και ελέγχου κατά τρόπο ανεξάρτητο, διαφανή και αμερόληπτο. Με την εγκαθίδρυσή της, η Αρχή θα αποτελεί το ανεξάρτητο όργανο του κράτους, το οποίο θα λειτουργεί για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στη δράση των Επίσημων φορέων που ασχολούνται με θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων, της υγείας των φυτών και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, μέσω της εφαρμογής ενός ενιαίου και ταυτόχρονα αποτελεσματικού συστήματος εποπτείας και ελέγχου, καθώς επίσης και για τη διασφάλιση της πρόληψης, της αποτροπής, του εντοπισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πράξεων νοθείας και απάτης στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Ως Υπουργείο Υγείας επιθυμούμε να διασφαλίσουμε μέσω της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων την πρόσβαση των όλων πολιτών της Δημοκρατίας σε ασφαλή, υγιεινά και υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Όπως ήδη αναφέρθηκε επί του παρόντος βρισκόμαστε εν εξελίξει της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης επί του Νομοσχεδίου που ιδρύει την Κυπριακή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί μια καθόλα δημοκρατική διαδικασία, μέσω της οποίας δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες, αλλά και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου για την έγκαιρη διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ενθαρρύνουμε την εποικοδομητική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών στη διαδικασία αυτή, με την ελπίδα ότι η πρωτοβουλία για την υλοποίηση της Αρχής που στοχεύει στην προστασία και στην ευημερία των πολιτών θα τύχει της απαραίτητης υποστήριξης και θετικής αποδοχής τόσο από την κοινωνία όσο και από όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΔΚ/ΓΣ)