Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2024 14:25

Δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου

«Αισιοδοξία για συμφωνία στην οικοδομική βιομηχανία»
Κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους της οικοδομικής βιομηχανίας, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) από πλευράς των εργοδοτών, και την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), την Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) και τη Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ) από πλευράς των συντεχνιών, όπου κατατέθηκε μεσολαβητική πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε τα εξής:

«Παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον των κοινωνικών εταίρων της οικοδομικής βιομηχανίας η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που εκκρεμεί.

Προτάθηκε στις συνδικαλιστικές και στις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από το μέσον 2022 μέχρι το τέλος 2027, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια εκτενής περίοδος ομαλότητας και σταθερότητας που θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας μέσα από τη διασφάλιση αγαστών εργασιακών σχέσεων.

Οι πρόνοιες της μεσολαβητικής πρότασης είναι ισορροπημένες και ορθολογικές, σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.

Μέσα από την πρόταση αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στον αποτελεσματικό περιορισμό της μεγάλης απόκλισης που εντοπίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταξύ των μισθών που καταβάλλονται και των μισθών που συμφωνούνται.

Για τη σύγκλιση των μισθών και την ενίσχυση της επάρκειας των απολαβών η πρόταση περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά.

Αναμένω τις απαντήσεις και τις τελικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών εντός των επόμενων ημερών και εκτιμώ ότι θα επιβεβαιωθεί ξανά η υπευθυνότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά.

Αισιοδοξώ ότι η σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας θα ανανεωθεί και η εργατική ειρήνη θα διαφυλαχθεί.»

(ΕΑθ/ΓΣ)