Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2024 19:47

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία. Καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών αμάχων και κάλεσε για πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η Κύπρος, η ίδια θύμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους που είναι ευρωπαϊκή επικράτεια, στηρίζει την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία. Έκανε δε μνεία στη συμπλήρωση 50χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αναφέροντας ότι η 20η Ιουλίου αποτελεί μία τραγική μέρα για την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική της Τουρκίας για εδραίωση των τετελεσμένων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής είναι καταδικαστέα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη επίσης σε ενημέρωση των ομόλογών του σε σχέση με τις προσπάθειες της Τουρκίας κατά την πρόσφατη Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών για προβολή της αποσχιστικής οντότητας κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος εξέφρασε εκ νέου την έκκληση της Κύπρου για άμεση κατάπαυση του πυρός και για την άμεση και άνευ ορών απελευθέρωση όλων των ομήρων. Υπογράμμισε την ανάγκη για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, ο κ. Κόμπος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ταχείας, ασφαλούς και απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Για τον σκοπό αυτόν, η Κύπρος, ανέφερε, συνεργάζεται στενά με άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη και εταίρους, συμβάλλοντας στα επόμενα βήματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Κυπριακού Θαλάσσιου Διαδρόμου και πρόσθετα μέσω των χερσαίων διαδρομών.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του κ. Caspar Veldkamp.

Για πλάνα της δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΓΣ/ΕΑθ)