Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-07-2024 07:52

Επιμνημόσυνη ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες της κωμόπολης Αιγιαλούσης

Παρεκκλήσι Αγίου Θύρσου, Πλατύ Αγλαντζιάς  -  22 Ιουλίου 2024

Θεοφιλέστατε επίσκοπε Καρπασίας, σεβαστό ιερατείο,

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων,

Αξιότιμη κυρία εκπρόσωπε του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο,

Αγαπητέ πρόεδρε του κοινοτικού συμβουλίου Αιγιαλούσης,

Αγαπητέ κύριε εκπρόσωπε της ΔΕΑ,

Σεβαστά μέλη των οικογενειών των ηρώων,

Αγαπητοί Γιαλουσίτες και αγαπητές Γιαλουσίτισσες,

Κυρίες και κύριοι,

O χαρακτήρας ενός φορτισμένου με ξεχωριστή ποιότητα τόπου εκτυπώνεται στα έργα και τις ημέρες εκείνων που τον ανασαίνουν, αναφέρει ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Δανείζομαι τα λόγια του από το έργο Αιγιαλούσις Επίσκεψις. Και αυτό γιατί ο τόπος μας, που εδώ και 50 χρόνια βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του, είναι ξεχωριστός, μοναδικός, ευλογημένος.

Κι εμείς, μισό αιώνα έπειτα από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, έχουμε χρέος να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για τη μικρή αλλά ηρωική μας πατρίδα μας. Να δικαιώσουμε τη θυσία τους. Να διατηρήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή. Άλλωστε, όπως έχει πει ο ίδιος ο σπουδαίος μας ποιητής, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων.     

Με τις πρεσβείες του Αγίου Θύρσου, των «Καρπασέων το κλέος και Κυπρίων αγλάισμα», ευλαβικά συγκεντρωθήκαμε εδώ, στο παρεκκλήσι του αγίου, του οποίου τη μνήμη γιορτάζουμε, για να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους Γιαλουσίτες ήρωες, στους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας. Με αφορμή την εδώ παρουσία μας παρακαλούμε τον Θεό να φαιδρύνει τις πόλεις των Καρπασέων, να θεραπεύσει τις πληγές των συγγενών αυτών που με τη θυσία τους έδωσαν αέναη διαβεβαίωση πίστης και σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας και να απαλύνει τις πληγές όλων των μανάδων που πονούν. 

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και σεβασμού, τιμούμε τους Γιαλουσίτες ήρωες, τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ Σταύρο Στυλιανίδη, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία τριάντα ετών στο Επισκοπειό από έκρηξη βόμβας, τους πεσόντες: ανθυπολοχαγό Βασίλειο Σιαμπτάνη, λοχίες Πέτρο Χαραλαμπούδη και Γεώργιο Ράφτη, τον στρατιώτη Λεωνίδα Λεωνίδου, τον στρατιώτη Γιαννάκη Λιασή, ο οποίος ήταν για σαράντα χρόνια στον κατάλογο των αγνοουμένων και είναι ο πρώτος ο οποίος κηδεύτηκε στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Αγία Τριάδα, τον στρατιώτη Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τον στρατιώτη Κώστα Γιάγκου, ο οποίος άφησε τη σύζυγο και την τριών μηνών κόρη του για την προάσπιση της Κύπρου μας.  Τιμούμε επίσης τους εν ψυχρώ εκτελεσθέντες: Μιχάλη Παράσχου, Οδυσσέα Ηλία, Πανίκο Κεμέκκη, Παύλο Χατζηδημήτρη, Πιερή Αδάμου, Σάββα Χατζηπαντελή, Στέλιο Σαββίδη, Χρήστο Κοσμά, Χρήστο Χατζηνικολάου.  Τιμούμε αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων: τον Ιωάννη Χαραλάμπους, τον Κουμή Μαυρομμάτη και τον Χριστόδουλο Καουτζάνη.  Τιμούμε επίσης τους λεβέντες που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τον αρχιπλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη και τον πλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, καθώς και τους εν ώρα καθήκοντος πεσόντες Λώρη Αργυρού, Νίκο Ορφανίδη και Κυριάκο Ζαχαρίου.  Όλοι τους άνθρωποι φιλόπατρεις, ηρωικές παρουσίες, άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο. 

Κυρίες και κύριοι,

Έχοντας καταγωγή από τη Γιαλούσα, την κωμόπολη που είναι δίπλα στο γιαλό, όπως δηλοί το όνομά της, και της οποίας οι κάτοικοι είναι διασκορπισμένοι δυστυχώς σε διακόσιες γειτονιές, καταθέτω κι εγώ με την ίδια περηφάνια, όπως κι εσείς, στεφάνους δόξας και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των ευκλεώς μαχομένων ηρώων μας.  Γιατί αυτό αρμόζει σε αυτούς που ταύτισαν τη ζωή και τον θάνατό τους με ύψιστα ιδανικά.  Εξάλλου, σύμφωνα με το απόσπασμα από τον «Επιτάφιο» του Περικλή το οποίο αναγράφεται στο Ηρώον Γιαλουσιτών:  «Ανδρών αγαθών έργῳ γενομένων έργῳ και δηλούσθαι τας τιμάς».  Αυτά τα λόγια μετουσίωσαν σε πράξη με την αποψινή εκδήλωση μνήμης και τιμής ο πρόεδρος και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Αιγιαλούσης, παρά το ότι στεγάζονται σε μια αποθήκη στο Πλατύ χωρίς καν τα στοιχειώδη.  Αμ’ έπος αμ’ έργον!  Το ίδιο έπραξαν και οι εκκλησιαστικές επιτροπές Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Θύρσου, η Σχολική Εφορεία Αιγιαλούσης, ο Σύνδεσμος Γιαλουσιτών, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή και ο Σύνδεσμος Γυναικών Γιαλούσας.  Συγχαίρω θερμά τον καθέναν και την καθεμία ξεχωριστά και ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση.

Με έργα, λοιπόν, και όχι μόνο λόγια οφείλουμε να περισώσουμε την περιπεσούσα στο σκότος της λήθης μνήμη, να αφουγκραστούμε από τα μνήματα των ηρώων μας το κάλεσμά τους να μην ξεχάσουμε και να αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας.  Ας ανασυντάξουμε, φίλες και φίλοι, τις δυνάμεις μας και ενωμένοι να αντιταχθούμε στην τουρκική προκλητικότητα, στην τουρκική ηγεσία, που μισό αιώνα μετά την εισβολή στα πάτρια εδάφη μας εμμένει στην επιθετική πολιτική της και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ.  Βαρύ το χρέος της πολιτείας προς τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, που με πόνο ψυχής προσμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των δικών τους ανθρώπων, των δικών μας ανθρώπων. 

Αγαπητές και αγαπητοί,

Ο κυπριακός Ελληνισμός έχει δώσει μάχες. Έχει αντέξει. Κι έχει αποδείξει πως όσο κι αν πληγωθεί, το ανάστημά του παραμένει υψηλό, αλύγιστο και ακλόνητο. 

Μισό αιώνα μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας, η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς εμμένουν στην επιθετική πολιτική τους και επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.

Το Κυπριακό, αγαπητοί και αγαπητές, είναι ζήτημα νομιμότητας και δικαιοσύνης.  Για να ξεκλειδώσει όμως η διαδικασία επίλυσής του, χρειάζεται τόσο εθνική ομοψυχία όσο και η συμβολή της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας την οποία καλέσαμε με διάβημα για ακόμη μια φορά να ασκήσει επιρροή.   Να υπερασπιστεί το δίκαιο.   Να σταθεί στο πλάι μας, χωρίς αστερίσκους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά.  Και μόνο μια λύση που θα ανταποκρίνεται τόσο στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα όσο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι λειτουργική και βιώσιμη. 

Επιβάλλεται για μια ακόμη φορά να τονίσουμε τις ενέργειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, καθώς και την πίστη μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και θα στηρίζεται στο σεβασμό της εθνότητας, της γλώσσας, της θρησκείας και της κουλτούρας όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας αποτελεί μονόδρομο. Μόνο έτσι θα ο τόπος μας και θα λυτρωθεί και θα γνωρίσει το μέλλον που δικαιούται.

Προς προβληματισμό επιτρέψετέ μου να παραθέσω στο σημείο αυτό αποσπάσματα από το ποίημα του μεγάλου Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Γλυκό του κουταλιού»:  «Να ιδώ ποιος είμαι ζύγωσα και πούθε / το χώμα μου κρατά.  Μπήκα και στάθηκα / στο σπίτι τ’ αλμυρό, σιμά σε λάκκο. / Μια μαντιλοδεμένη μου ’φερε νερό, / μου πρόσφερε γλυκό. […] Το μόνο που εύχομαι:  από καιρού εις καιρό / να ’χω την άδειά της να ξανάβλεπα / την όψη τη γλυκιά του ποθητού μου».

Κυρίες και κύριοι,

Ας μην αφήσουμε τη θυσία των ηρώων μας να πάει χαμένη.  Ας πυροδοτήσει η θυσία των ηρώων μας τον πόθο μας για επιστροφή ως νόμιμοι ιδιοκτήτες στα σπίτια μας.  Σκοπός όλων μας ας είναι το ομηρικό «οίκαδε τ’ ελθέμεναι και νόστιμον ήμαρ ιδέσθαι», γιατί «ουδέν γλύκιον πατρίδος».  Εύχομαι σύντομα να ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας του Αγίου Θύρσου στη Γιαλούσα και να είναι αυτή η τελευταία μαύρη επέτειος της εισβολής! 

Δόξα και τιμή στους ήρωες της κοινότητας Γιαλούσας!  Αθάνατοι!

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)