Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-07-2024 15:59

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων είχε συνάντηση με τον Κοινοτάρχη Κορμακίτη

Συνάντηση με τον νέο Κοινοτάρχη Κορμακίτη κ. Αντώνη Σολωμή είχε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συχνών επαφών του δικτύου συνεργασίας, στήριξης και επικοινωνίας, που έχει αναπτυχθεί και καθιερωθεί από την Επικεφαλής με τον Κοινοτάρχη Κορμακίτη, με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής των εγκλωβισμένων και επανεγκατεσταθέντων.

Κατά τη συνάντηση, η κα Αριστοτέλους ενημέρωσε τον κ. Σολωμή για ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης και που αφορούσαν δράσεις, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των τροφίμων που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους μας, την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της καθυστέρησης διέλευσης από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου μαθητών και ηλικιωμένων ασθενών μέσω του ανοίγματος ειδικής λωρίδας, την απόφαση για να αρχίσουν οι διαδικασίες για αγορά δύο λεωφορείων, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μαθητών και ηλικιωμένων εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων στα Μαρωνίτικα χωριά και στη χερσόνησο της Καρπασίας, την αναθεώρηση του Σχεδίου Επανεγκατάστασης με σκοπό να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για παραμονή και επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά μας, την επέκταση του επιδόματος κατ’ οίκον φροντίδας και σε ζευγάρια ηλικιωμένων άνω των 75 ετών, την αύξηση της έκτασης μη ιδιόκτητης γης για καλλιέργεια από 100 σε 150 σκάλες, την επίλυση αιτημάτων από εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, που αφορούν χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για εφαρμογή επιμορφωτικών μαθημάτων σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, η διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και άλλα.

Ο Κοινοτάρχης ευχαρίστησε την κα Αριστοτέλους και την Κυβέρνηση για το έντονο και συνεχές ενδιαφέρον, που επιδεικνύουν στα θέματα εγκλωβισμένων και επαναπατρισθέντων Μαρωνιτών, και ανέπτυξε  τις εισηγήσεις και προτάσεις του για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, και ειδικότερα την επέκταση των διευκολύνσεων στα οδοφράγματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τη σχολική περίοδο.

Η κα Αριστοτέλους ανέφερε ότι κάποια από τα αιτήματα έχουν ήδη προωθηθεί στα αρμόδια Υπουργεία για εξέταση και διαβεβαίωσε τον Κοινοτάρχη ότι και τα υπόλοιπα θα προωθηθούν προς τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, γιατί η ενδυνάμωση της παραμονής των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων στα κατεχόμενα χωριά αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και για άλλα σημαντικά ζητήματα με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων και συμφωνήθηκαν τρόποι χειρισμού νέων θεμάτων που αφορούν στον Κορμακίτη και απασχολούν τους ανθρώπους που με τόσες δυσκολίες κρατούν ζωντανά τα κατεχόμενα χωριά μας. Αποφασίστηκε επίσης η καθιέρωση μηνιαίων συναντήσεων με τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τα θέματα αυτά Κοινοτάρχη, τόσο στο γραφείο της Επικεφαλής όσο και επί τόπου στους χώρους διαμονής τους στον κατεχόμενο Κορμακίτη, στο πλαίσιο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν στη βελτίωση και αναβάθμιση των συνθήκων διαβίωσης των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων.

Η κα Αριστοτέλους ευχαρίστησε τον κ. Σολωμή για την ενημέρωση και τη συνεργασία, τονίζοντας την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την κοινότητα Μαρωνιτών. Επανέλαβε ότι, με επίκεντρο της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον άνθρωπο, θα συνεχιστεί η πολιτική βελτίωσης και αναβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και επανεγκατεσταθέντων μας, καθώς επίσης και η προώθηση της ευημερίας τους και η με κάθε τρόπο στήριξή τους μέσα από διάφορες ενέργειες, δράσεις και παροχή κινήτρων.

(ΡΜ/ΑΦ/ΜΣ)