Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2024 14:46

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Κανονισμούς για τη Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών Προϊόντων Γεωργικής Χρήσης

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 24 Ιουλίου 2024, κατόπιν πρότασης της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου, Κανονισμούς με τίτλο «Οι περί Αποβλήτων (Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών Προϊόντων Γεωργικής Χρήσης) Κανονισμοί του 2024».

Αντικείμενο των προτεινόμενων Κανονισμών είναι η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης.

Στην Κύπρο η εκτεταμένη χρήση πλαστικών στη γεωργία παράγει ετησίως σημαντικές ποσότητες αποβλήτων. Οι συνήθεις πρακτικές διαχείρισής τους περιλαμβάνουν την ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση, ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό υπόκειται σε ορθή διαχείριση.

Οι Κανονισμοί εισάγουν υποχρεώσεις, βασισμένες στην αρχή της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού και επιβάλλουν στους παραγωγούς και εισαγωγείς που τοποθετούν πλαστικά προϊόντα γεωργικής χρήσης στην αγορά να δημιουργήσουν συλλογικά συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων. Τα εν λόγω συλλογικά συστήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα στους αγρότες/γεωργούς και άλλους χρήστες να παραδίδουν τα απόβλητα σε κατάλληλα σημεία συλλογής που θα δημιουργηθούν, από τα οποία τα απόβλητα θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για την ορθολογική διαχείρισή τους.

Οι Κανονισμοί εφαρμόζονται στα απόβλητα όλων των τύπων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης (π.χ. πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων, λάστιχα, δίκτυα), καθώς και σε παρόμοιου τύπου προϊόντα που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, π.χ. άλλα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε αντιχαλαζιακές υποδομές. Επίσης, περιλαμβάνουν πρόνοιες σε σχέση με τις υποχρεώσεις των παραγωγών/διανομέων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης, αλλά και των κατόχων τέτοιων αποβλήτων και τις διαδικασίες αδειοδότησης των συλλογικών συστημάτων.

Περαιτέρω, μέσα από την άδεια του συλλογικού συστήματος καθορίζονται οι στόχοι ανακύκλωσης που θα πρέπει να επιτυγχάνει το Σύστημα, οι οποίοι δύναται να ανέρχονται μέχρι και στο 50% της συνολικής ποσότητας πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης που διατίθενται στην αγορά.

Η εφαρμογή των προτεινόμενων Κανονισμών αναμένεται να επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη με την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών προϊόντων γεωργικής χρήσης στο περιβάλλον, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και τη δυνατότητα για παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.

(ΕΦυς/ΜΣ/ΕΑθ)