Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 11:21

To Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υπενθυμίζει αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης συλλογής, μεταφοράς ή/και εμπορίας χαρουπιών

Tο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποδίδει τεράστια σημασία στην προώθηση καλλιεργειών, προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της Κύπρου, στο πλαίσιο της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης και της προσαρμογής στις συνθήκες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. 

Ως εκ τούτου, επιθυμεί να υπενθυμίσει τους ενδιαφερόμενους για τις πρόνοιες του διατάγματος που αφορά στη συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών που ισχύει από πέρυσι (Κ.Δ.Π. 224/2023). Στόχος είναι η προστασία της ντόπιας παραγωγής της χαρουπιάς, η οποία αποτελεί μοναδικό γενετικό πόρο με μακρά παράδοση προσαρμογής και ανθεκτικότητας σε εδαφοκλιματικές συνθήκες, όπου άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες δύσκολα ευδοκιμούν. 

Βάσει των προνοιών του εν λόγω διατάγματος (Κ.Δ.Π. 224/2023), απαγορεύεται η συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν την 15η Αυγούστου κάθε ημερολογιακού έτους. 

Σημειώνεται ότι το διάταγμα έχει εκδοθεί δυνάμει του άρθρου 5(1) του περί Χαρουπιών (Απόβαρου) Νόμου, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον περί Χαρουπιών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2023, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 16/06/2023. Ο πιο πάνω Νόμος σκοπεύει στην προστασία της ντόπιας παραγωγής και εμπορίας χαρουπιών, στον περιορισμό των ζημιών στα εν λόγω δέντρα, οι οποίες προκαλούνται από τη συλλογή άγουρων χαρουπιών, καθώς και στη μεγιστοποίηση του οφέλους τόσο των παραγωγών όσο και των ιδιοκτητών χωραφιών με χαρουπιές από την εμπορία χαρουπιών. 

Επιπλέον, με την εφαρμογή των νέων διατάξεων αναμένεται να παταχθεί το φαινόμενο της κλοπής άγουρων χαρουπιών με σκοπό την παράνομη εμπορία τους για πρόσκαιρο κέρδος. 

Σημειώνεται ότι η Υπουργός δύναται, κατόπιν υποβολής ενώπιον της γραπτής αίτησης από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο, να επιτρέψει σε αυτό, εφόσον ικανοποιηθεί από τους προβαλλόμενους στην εν λόγω αίτηση λόγους, τη συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, πρόσωπο που συλλέγει, μεταφέρει ή/και εμπορεύεται χαρούπια πριν από την 15η Αυγούστου κάθε ημερολογιακού έτους είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε επιβολή χρηματικής ποινής, η οποία δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ (€1.000).

(ΕΦυς/ΓΣ/ΕΑθ)