Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 14:07

Η Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε ψήφισμα των κατεχόμενων δήμων και οργανωμένων συνόλων της επαρχίας Κερύνειας - 25/07/2024

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου παρέλαβε, σήμερα, ψήφισμα των κατεχόμενων δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και των προσφυγικών σωματείων «Η Λάπηθος» και «Ο Καραβάς».

Επιδίδοντας το ψήφισμα στην Πρόεδρο της Βουλής, ο δήμαρχος Κερύνειας  κ. Ιωσήφ Βιολάρης ανέφερε ότι το ψήφισμα καταδίκης της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής υιοθετήθηκε κατά την αντικατοχική εκδήλωση των παρόντων φορέων, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στις 22 Ιουλίου 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τον βίαιο εκτοπισμό των νόμιμων κατοίκων της επαρχίας Κερύνειας από τις εστίες τους.  Ο κ. Βιολάρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκτοπισμένων και ειδικότερα στο δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στην πατρώα γη τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι θα κοινοποιήσει το ψήφισμα σε όλα τα Μέλη του Σώματος, τονίζοντας ότι «τηρούμε ανεξίτηλη την μνήμη των κατεχομένων  εδαφών μας  και δεν πρόκειται να τα παραχωρήσουμε  στον κατακτητή». Συνεχάρη επίσης τους κατεχόμενους δήμους και τα σωματεία για τη δραστηριότητά τους που αποσκοπεί στην προβολή των δικαίων της Κύπρου διεθνώς, υπογραμμίζοντας τη σημασία μεταλαμπάδευσης της γνώσης της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, καθώς και του ηρωισμού και πνεύματος αγωνιστικότητας στις νεότερες γενιές.  Η Πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε, παράλληλα, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί στην επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό μεταξύ της Βουλής και των οργανωμένων συνόλων των κατεχόμενων κοινοτήτων, κυρίως όσον αφορά τη διαφώτιση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)