Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2024 14:31

Δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου σχετικά με την έγκαιρη καταβολή των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων

«Σημαντική επιτάχυνση στην καταβολή του 87% των παροχών του ΤΚΑ» 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 25 Ιουλίου 2024, για την παρουσίαση της βελτίωσης της ανταπόκρισης του κράτους προς τους πολίτες μέσα από την έγκαιρη καταβολή των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσε τα εξής:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υλοποιεί αποτελεσματικά το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και βελτιώνει την ανταπόκριση του κράτους προς τους πολίτες μέσα από την έγκαιρη καταβολή των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους δικαιούχους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Η μεθοδική εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού επιφέρει ανθρωποκεντρικά αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις πολύμηνες καθυστερήσεις που διαχρονικά αποτελούσαν σημεία αρνητικής αναφοράς.

Η βελτίωση της ανταπόκρισης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους πολίτες είναι αποτέλεσμα της απαραίτητης πολιτικής βούλησης, της καλύτερης διοικητικής οργάνωσης, της απλοποίησης των διαδικασιών, της αξιοποίησης της τεχνολογίας και της αφοσίωσης των στελεχών της υπηρεσίας στον στόχο για την έγκαιρη καταβολή όλων των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους δικαιούχους.

Εξάλλου, όπως οι πολίτες οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους έναντι τη πολιτείας, έτσι και η πολιτεία οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι πολίτες δικαιούνται την καταβολή παροχών που εξασφαλίστηκαν μέσα από τη συνεπή πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τα στοιχεία του Ιουνίου 2023 επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση στην ανταπόκριση προς τους πολίτες για την καταβολή των παροχών, οι οποίες καλύπτουν το 87% των αιτημάτων που υποβάλλονται προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού από τις 82.573 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι 71.606 αιτήσεις αφορούν στην θεσμοθετημένη σύνταξη, το βοήθημα τοκετού, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα πατρότητας, το επίδομα ανεργίας και το επίδομα ασθενείας.

Συγκεκριμένα, έχει επιτευχθεί η έγκαιρη καταβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης, του βοηθήματος τοκετού και του επιδόματος μητρότητας για όλους τους δικαιούχους,  αφού, για τους συνταξιούχους καταβάλλεται η πρώτη πληρωμή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία της συνταξιοδότησης και για τις μητέρες καταβάλλεται η πρώτη πληρωμή εντός ενός μηνός από την ημερομηνία του τοκετού.

Επιπρόσθετα, έχει επιταχυνθεί σημαντικά η ανταπόκριση και έχει μειωθεί δραστικά ο διάμεσος χρόνος εξέτασης των αιτημάτων για την καταβολή του επιδόματος πατρότητας, με επιτάχυνση κατά 63,3% και μείωση του χρόνου εξέτασης από τους 4,4 μήνες στους 1,4 μήνες του επιδόματος ανεργίας, με επιτάχυνση κατά 48,1% και μείωση του χρόνου εξέτασης από τους 4,5 μήνες στους 1,3 μήνες και του επιδόματος ασθενείας κατά 58,4% και μείωση του χρόνου εξέτασης από τους 6,1 μήνες στους 2,1 μήνες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αναμένεται ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η ανταπόκριση προς τους πολίτες θα βελτιωθεί περαιτέρω και η έγκαιρη καταβολή των παροχών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επεκταθεί περισσότερο.

Η ανθρωποκεντρική πολιτική της Κυβέρνησης προνοεί την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ο κυβερνητικός σχεδιασμός υλοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση με επιτυχία, μέσα από την σταδιακή βελτίωση που αποτυπώνεται στατιστικά και διαπιστώνεται καθημερινά.

Τέλος, επιθυμώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τη διεύθυνση και τα στελέχη όλων των βαθμίδων, που συμβάλουν συνειδητά στην βελτίωση της ανταπόκρισης του κράτους προς τους πολίτες, αποδεικνύοντας εμπράκτως τις δυνατότητες και τις προοπτικές που διαθέτει η Δημόσια Υπηρεσία.»

(ΑΣ/ΕΑθ)