Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-08-2024 15:13

Επιδοτήσεις στους επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών και κοινοτήτων της ΕΣΑΟΚ για εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

10 εκατ. ευρώ μέσω των Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027

 Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει τη νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027:

  • 4.1.1 «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», και
  • 4.1.2 «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων». 

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη της κυπριακής γεωργίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. 

Μέσα από τις δυο παρεμβάσεις διατίθενται €10 εκατ. στους επαγγελματίες γεωργούς και κτηνοτρόφους και στον αγροτικό κόσμο των ορεινών περιοχών και κοινοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) για επενδύσεις σε δράσεις καινοτομίας και τεχνολογικής αναβάθμισης στη γεωργία και την κτηνοτροφία, εκσυγχρονισμού εκμεταλλεύσεων, «έξυπνης» άρδευσης, εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας της γεωργικής παραγωγής από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνονται επενδύσεις στην περιοχή της Τηλλυρίας. 

Το μέτρο προκηρύχθηκε τελευταία φορά το 2022 και η παρούσα προκήρυξη πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος των γεωργών στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και περιοδείες της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 

Προτεραιότητες και χρηματοδότηση

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προκήρυξης καλύπτονται επτά βασικές προτεραιότητες. Τα εκτιμώμενα ελάχιστα ποσά χρηματοδότησης για καθεμία είναι ως ακολούθως:

1. Επενδύσεις σε περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και άνω και περιοχές ΕΣΑΟΚ (επαγγελματίες και μη επαγγελματίες): €3.000.000

Οι περιοχές με υψόμετρο άνω των 400 μέτρων και οι περιοχές ΕΣΑΟΚ έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω των δυσμενών κλιματικών και γεωγραφικών συνθηκών. Η χρηματοδότηση στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση των υποδομών.

2. Επενδύσεις στην περιοχή Τηλλυρίας: €500.000

Η περιοχή Τηλλυρίας χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για ειδική στήριξη λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της. Η χρηματοδότηση θα προωθήσει την ανάπτυξη τοπικών αγροτικών δραστηριοτήτων και θα ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα των κατοίκων.

3. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (επαγγελματίες γεωργοί): €3.000.000

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των γεωργών και θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων τους. Αυτές οι δράσεις είναι κρίσιμες για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κύπρου.

4. Συστήματα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών με έμφαση στην αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία: €2.000.000

Τα συστήματα ενεργητικής προστασίας είναι απαραίτητα για την προστασία των καλλιεργειών από ακραία καιρικά φαινόμενα, διασφαλίζοντας την παραγωγικότητα και την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων.

5. Ειδική, στοχευμένη παρέμβαση για αγορά συσκευών τεχνητού θηλασμού στην αιγοπροβατοτροφία: €500.000

Η αγορά συσκευών τεχνητού θηλασμού θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και την υγεία των ζώων, ενισχύοντας την παραγωγικότητα στην αιγοπροβατοτροφία.

6. Δημιουργία δικτυοκηπίων στα ορεινά και ημιορεινά για την παραγωγή λαχανικών: €500.000

Τα δικτυοκήπια θα επιτρέψουν την καλλιέργεια λαχανικών σε περιοχές με δύσκολες κλιματικές συνθήκες, αυξάνοντας την ποικιλία και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων.

7. Εφαρμογή έξυπνων συστημάτων άρδευσης: €500.000

Τα έξυπνα συστήματα άρδευσης θα εξασφαλίσουν τη βέλτιστη χρήση των υδάτινων πόρων, μειώνοντας τη σπατάλη νερού και αυξάνοντας την αποδοτικότητα των καλλιεργειών. 

Υψηλά ποσοστά ενίσχυσης

Η νέα προκήρυξη καλύπτει επενδύσεις με συνολική επένδυση από €5.000 έως €80.000. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά ενίσχυσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες προκηρύξεις. 

Για τις περιβαλλοντικές δράσεις, όπως τα φωτοβολταϊκά, τα αντιχαλαζικά και τα έξυπνα συστήματα άρδευσης, το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης. Για τις υπόλοιπες δράσεις το ελάχιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι 60%, ενώ για τους νέους ηλικίας κάτω των 41 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65%. 

Ιδιαίτερα οι δαπάνες που σχετίζονται με τα αγροφωτοβολταϊκά είναι πλήρως συμβατές με την εντολή για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Με την παραχώρηση υψηλών ποσοστών ενίσχυσης, καθώς και της συμπερίληψης των αγροφωτοβολταϊκών και των επενδύσεων ενεργητικής προστασίας (αντιχαλαζικές και αντιβρόχινες κατασκευές), διασφαλίζεται το γεωργικό εισόδημα και προστατεύονται οι καλλιέργειες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρόσθετα, οι γεωργοί ενθαρρύνονται και διευκολύνονται να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους ανταγωνιστικές και να υιοθετήσουν επωφελείς περιβαλλοντικές πρακτικές. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Κύπρου. 

Πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων

Οι λεπτομέρειες συμμετοχής είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες του Σ.Σ. Σχεδίου ΚΑΠ και του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), καθώς και στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας και του ΚΟΑΠ. 

Επιπλέον, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προγραμματίζει να πραγματοποιήσει τοπικές ενημερώσεις σε χωριά του Τροόδους, για να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος για τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρουν οι προκηρύξεις του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027. 

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί από 5 Αυγούστου 2024 έως 29 Νοεμβρίου 2024. 

Το Επενδυτικό Μέτρο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, Διαχειριστική Αρχή του οποίου είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Σχέδιο αυτό υλοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

(ΕΦυς/ΓΣ/ΕΑθ)