Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-08-2024 18:11

Ομιλία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στη συνέντευξη τύπου για το έργο ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Το έργο ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας είχε επιλεγεί να αναπτυχθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενοποιώντας τις τρεις βασικές συνιστώσες του έργου:

- το λιμάνι,

- τη μαρίνα και,

- την ανάπτυξη γης,

με στόχο το λιμάνι Λάρνακας να γίνει το κύριο επιβατικό λιμάνι για κρουαζιέρες, ενώ η ανάπτυξη της μαρίνας Λάρνακας, ως μέρος της στρατηγικής τουρισμού, να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν.

Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός της οικιστικής και της εμπορικής ανάπτυξης περιοχών στην περιοχή εντός του λιμένα και της μαρίνας δύναται να προσφέρει τα απαραίτητα έσοδα, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οι επενδύσεις σε υποδομές. Η ανάπτυξη γης συνδυάζεται με εκτεταμένο εξωραϊσμό της προκυμαίας, παρέχοντας πρόσβαση για το κοινό σε χώρους εντός της μαρίνας.

Τα άμεσα έργα που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας σε πορεία υλοποίησης, μέχρι και τη λήψη των τελικών αποφάσεων για το μέλλον του έργου, συζητήθηκαν στις 10 Ιουλίου 2024 σε συνάντηση που είχαμε με την ad hoc επιτροπή πόλης και Επαρχίας Λάρνακας, που συστάθηκε με σκοπό τη συμμετοχή στις συζητήσεις για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.

Για την ταχύτερη επαναφορά του έργου σε πορεία υλοποίησης, έχουν αποφασισθεί τα ακόλουθα:

1. Η στρατηγική υλοποίησης της ανάπτυξης να διαχωρίσει τις δύο λειτουργίες, λιμάνι και μαρίνα

Το 2005, σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από συζήτηση που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, γίνεται αναφορά για ενοποίηση των έργων του λιμανιού και της μαρίνας, ενώ στην πρόταση γίνεται αναφορά σε απόφαση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων (Υπουργεία, Δήμος, παράγοντες της πόλης). Έκτοτε, προχώρησε και υιοθετήθηκε η εν λόγω απόφαση χωρίς θετικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, η προσπάθεια υλοποίησης της ενιαίας ανάπτυξης απέτυχε μέχρι σήμερα τρεις φορές: το 2010, το 2015, και το 2024.

Τα οφέλη από τον διαχωρισμό είναι:

- Ανάπτυξη στο πλαίσιο διαχρονικής βιωσιμότητας

- Ανάθεση έργων σε μεμονωμένους φορείς με εξειδικευμένη εμπειρογνωμοσύνη για το έργο που αναλαμβάνουν

- Ήπια ανάπτυξη ακινήτων, όπως είναι επιθυμία της ad hoc επιτροπής Λάρνακας

- Ανεξάρτητη υλοποίηση κάθε επιμέρους έργου και συνεπώς ταχύτερη κατασκευή που μπορούν να απολαύσουν οι Λαρνακείς και οι επισκέπτες στην πόλη, σύμφωνα με επιθυμία της ad hoc επιτροπής.

Ο τερματισμός της σύμβασης δεν πρέπει να στερήσει τα έργα από την πόλη της Λάρνακας, και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των έργων.

Συγκεκριμένα:

2. Υλοποίηση κατά προτεραιότητα έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Λάρνακας

Στα έργα αυτά, όπου συγκλίνει η προσέγγιση Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ad hoc επιτροπής, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

2.1 Συντήρηση και αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας

Οι εργασίες που προτείνονται να γίνουν αφορούν:

  • Εκβάθυνση της θαλάσσιας έκτασης περί τα 25.000 τ.μ. στο στόμιο της μαρίνας, καθώς και εργασίες συντήρησης εντός της θαλάσσιας ζώνης
  • Αποπεράτωση εργασιών συντήρησης διατηρητέας αποβάθρας
  • Δημιουργία νέου χώρου ανέλκυσης και συντήρησης σκαφών, καθώς και μετακίνηση περίφραξης λόγω ανέγερσης του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας (Yacht club)
  • Συντήρηση και αναβάθμιση της υφιστάμενης μαρίνας.

2.2 Ανέγερση Ναυτικού Ομίλου (Yachtclub)

Το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας θα περιλαμβάνει γραφεία για χρήση από τη Διεύθυνση της μαρίνας και κρατικές υπηρεσίες, και χώρους ψυχαγωγίας του κοινού. Αναμένεται ότι θα εξελιχθεί σε κοινωνικό χώρο ψυχαγωγίας για τους πολίτες και παροχής υπηρεσιών για τους χρήστες της μαρίνας.

Δυνητικά θα αποτελέσει εμβληματικό κτήριο για τη Λάρνακα και για τον σχεδιασμό του θα προκηρυχθεί ταχείας διαδικασίας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει χρονικά το έργο. Πρέπει να είναι κτήριο ορόσημο, καθώς θα σηματοδοτεί μια κύρια πύλη εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

2.3 Διαμόρφωση πάρκου και χώρων πρασίνου

Περιλαμβάνει τοπιοτέχνηση, με ελεύθερη χρήση από το κοινό, για σκοπούς ψυχαγωγίας και αναψυχής. Οι επισκέπτες θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη θαλάσσια περιοχή της μαρίνας και στις δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου (Yacht club).

Προϋπολογισμός

Οι εργασίες εκτιμώνται στα €25-30 εκατομμύρια + ΦΠΑ. Αναθέτουσα Αρχή θα είναι  το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κατά αποκλειστικότητα ή σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, ανάλογα με τη δυνατότητα του Δήμου στην εκτέλεση των συγκεκριμένων επιμέρους έργων.

Η κατασκευή μέρους του οδικού δικτύου που είχε συζητηθεί, για να περιληφθεί στα έργα που θα υλοποιηθούν πρώτα, αφαιρέθηκε από τις προτεραιότητες μετά από εισήγηση της ad hoc επιτροπής, καθώς ο χαρακτήρας του δρόμου θα εξαρτηθεί από την έκταση της ανάπτυξης γης που θα ακολουθήσει.

3. Υλοποίηση σε μεταγενέστερο χρόνο, έργων ανάπτυξης υποδομών που απαιτούν ειδική έρευνα και μελέτη

Κοινή προσέγγιση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της ad hoc επιτροπής αποτελεί ότι η απόφαση για επέκταση της μαρίνας και του λιμανιού δύναται να ληφθεί μετά από σχετική μελέτη εμπειρογνωμόνων, ενώ οι ανάγκες ανάπτυξης του λιμανιού πρέπει να αξιολογηθούν σε συνάρτηση με την επέκταση του λιμανιού στο Βασιλικό.

Θεωρείται ότι η ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικασίας σύμβασης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για την ανάπτυξη και διαχείριση σημαντικών και σύνθετων υποδομών οικονομικής, κοινωνικής και εμπορικής αξίας.

Πρώτα θα διερευνηθεί το ενδιαφέρον από επενδυτές, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, μέσω σύντομης διαδικασίας διαβουλεύσεων, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους τρεις μήνες, και στη συνέχεια θα ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης σε ειδικούς.

4. Άλλα έργα που θα αναβαθμίσουν τη Λάρνακα και θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη

Πέραν των εργασιών στο λιμάνι και τη μαρίνα, προγραμματίζεται:

- Υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με κόστος περίπου €18εκατ. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, έχουν ήδη προκηρυχθεί προσφορές.

- Μελέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών της δυνατότητας επίσπευσης της μελέτης και κατασκευής για την επέκταση της Λεωφόρου Παναγούλη, που θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Λάρνακας.

Με τα μέτρα αυτά στοχεύουμε στην υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν την κοινωνική εμπειρία της Μαρίνας και θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης. Ταυτόχρονα, θέλουμε να στηρίξουμε την συνολική ανάπτυξη της Λάρνακας με απώτερο σκοπό να εξελιχθεί σε μια ακόμα πιο φιλική και δραστήρια πόλη, χωρίς να χάσει τα χαρακτηριστικά της παραθαλάσσιας και ανθρώπινης πόλης που όλοι αγαπάμε.

(ΣαΠ/ΜΣ/ΑΣ)