Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-08-2024 19:39

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μετά τη συνέντευξη τύπου για το έργο ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη τύπου για το έργο ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. 

Σε διαπίστωση δημοσιογράφου ότι βάσει των ανακοινώσεων αυτών υπάρχει αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό του έργου, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε: «Έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη όσα έχουμε συζητήσει με την ad hoc επιτροπή της Λάρνακας, αυτούς που ζουν καθημερινά τη Λάρνακα, εργάζονται εκεί και αντιλαμβάνονται καλύτερα από όλους τι χρειάζεται. Έχουν εκφραστεί ότι δεν θέλουν πλέον μια τεράστια οικιστική ανάπτυξη. Θέλουν χώρους, οι οποίοι να είναι πιο ανθρώπινοι και προσιτοί για τους Λαρνακείς. Θέλουν κοινωνικούς χώρους, στους οποίους να μπορούν να συναναστρέφονται, να ζουν τη μαρίνα. Δεν θέλουν να είναι χώροι, από τους οποίους θα αποκλείονται οι Λαρνακείς.» 

«Αυτά έχουν ληφθεί υπόψη πλέον», συνέχισε. «Ήταν και η θέλησή τους να βρεθούν τρόποι να υλοποιηθεί το έργο νωρίτερα. Θεωρούμε ότι η πιο γρήγορη προσέγγιση είναι να διαχωρίσουμε τις δύο λειτουργίες. Να θυμηθούμε ότι η απόφαση για συνένωση των δύο λειτουργιών υπό μια ενιαία ανάπτυξη είχε ληφθεί αρχές του 2000, για να βρεθούν τρόποι να χρηματοδοτηθεί το έργο. Πλέον οι ανάγκες του κράτους πρέπει να επαναξιολογηθούν. Διαχωρίζουμε τα δύο, για να δοθεί χρόνος να μελετηθούν και τα δύο ξεχωριστά, να μπορέσουν να υλοποιηθούν ξεχωριστά και να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τη Λάρνακα, αλλά και τις ανάγκες της χώρας.» 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κατεύθυνση της Λάρνακας είναι ο τουριστικός τομέας, ο Υπουργός δήλωσε ότι ανέκαθεν η Λάρνακα θεωρείται ως ένας προορισμός για κρουαζιερόπλοια. «Θα πρέπει να αξιολογηθεί η ζήτηση και η προοπτική που υπάρχει, και οποιεσδήποτε υποδομές γίνουν να μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον την τουριστική βιομηχανία, κρουαζιερόπλοια κ.λπ. Είναι μια ανθούσα βιομηχανία, αυτή των κρουαζιερόπλοιων, και πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να την εξυπηρετήσουμε.» 

Αναφερόμενος σε χρονοδιαγράμματα, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε ότι αναφορικά με τη συντήρηση και αναβάθμιση οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν άμεσα. «Ήδη οι εργασίες ξεκινούν αμέσως για τη συντήρηση και αναβάθμιση της μαρίνας. Αναμένουμε ότι οι εργασίες που έχουμε περιγράψει θα ολοκληρωθούν γύρω στον Σεπτέμβριο του 2026, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αν τα έργα αυτά υλοποιούνταν από την Kition, θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του 2027. Συνεπώς, εμείς στοχεύουμε, όπου μπορούμε, να υλοποιήσουμε τα έργα πιο γρήγορα. Για την ανέγερση του Ναυτικού Ομίλου, οι σχεδιασμοί μας ορίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027, ενώ οι σχεδιασμοί της Kition προέβλεπαν ότι θα ολοκληρώνονταν τον Φεβρουάριο του 2027. Θα τελειώσουμε 10 μήνες αργότερα, επειδή έχουμε διαδικασία προσφορών να ακολουθήσουμε. Για τη διαμόρφωση του πάρκου και των χώρων πρασίνου αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026, ενώ οι προγραμματισμοί της Kition ήταν για τον Μάρτιο του 2027. Βλέπουμε μια έντονη προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εργασίες, ούτως ώστε να δοθούν πιο γρήγορα στην πόλη της Λάρνακας από ότι προνοούνταν στη σύμβαση με την Kition.» 

Αναφορικά με το κόστος και την προκήρυξη διαγωνισμού, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι η εκτίμηση είναι €25-€30 εκατ. συν ΦΠΑ. Και συνέχισε: «Οι διαδικασίες του κράτους είναι δεδομένες. Θα ακολουθήσουμε τους νόμους που καθορίζουν τις διαδικασίες. Απαιτούνται χρόνοι για μελέτες και προσφορές. Αντιλαμβάνεστε ότι για τις προσφορές μπορεί να μιλούμε για έξι μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό προστίθεται, οπότε ξεκινούμε με το κάθε έργο και το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η μελέτη καθενός. Από εκεί θα εξαρτηθεί και πότε θα μπορέσουμε να ζητήσουμε προσφορές. Υπάρχει ένα θέμα με τις μελέτες ακόμα, το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει με την Kition. Αναμένουμε ότι θα ξεκαθαρίσει λίαν συντόμως και ότι, όπως έχουν μεταφέρει τον εξοπλισμό στο κράτος, θα μας μεταφέρουν και τις μελέτες ως ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο πρέπει βάσει σύμβασης να μεταφερθεί. Αν δεν υλοποιηθεί αυτό, αν η Kition δεν συνεργαστεί, τότε εμείς θα χειριστούμε το θέμα ανάλογα.» 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα χρειαστεί μελέτη για το yacht club, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δήλωσε ότι στις αιτήσεις που έχει υποβάλει η Kition υπάρχει μόνο μια περιγραφή και μια χωροθέτηση. «Θεωρούμε», δήλωσε «ότι το yacht club είναι πύλη εισόδου στη Δημοκρατία. Πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο, όχι μόνο για την Κύπρο. Ειδικά στον παραθαλάσσιο αυτόν χώρο.» Και συνέχισε ότι θα ανατεθεί μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος θα γίνει σύντομα, και θα παρουσιαστούν ιδέες για ένα κτήριο ορόσημο τόσο για τη Λάρνακα όσο και την Κύπρο.» 

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βαφεάδης δήλωσε: «Για να καταλήξουμε σε απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε με το λιμάνι και τη μαρίνα, θα χρειαστεί χρόνος, για να εργοδοτηθούν σύμβουλοι, οι οποίοι θα αξιολογήσουν όχι μόνο τις ανάγκες της χώρας, αλλά και το τι δραστηριότητες υπάρχουν στην περιοχή, ούτως ώστε να δοθούν οι σωστές συμβουλές, να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις.» 

«Τα έργα αυτά είναι έργα για τις επόμενες γενιές. Πρέπει να γίνουν σωστά, ούτως ώστε να εξυπηρετούν τις επόμενες γενιές και να μπορέσουν να δώσουν την ευκαιρία για νέες εργασίες, νέες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η χώρα στον τουρισμό, στο εμπόριο. Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά αυτό το θέμα και θέλουμε να αφιερώσουμε τον πρέποντα χρόνο», είπε κλείνοντας ο κ. Βαφεάδης.

(ΣαΠ/ΓΣ/ΕΑθ)