Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-08-2024 12:51

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυνε οπτικογραφημένο μήνυμα στο πλαίσιο της διεθνούς τελετής για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σίντι και Ρομά, στο Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου απηύθυνε οπτικογραφημένο μήνυμα στο πλαίσιο της διεθνούς τελετής για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σίντι και Ρομά, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Στο μήνυμά της, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των κοινοτήτων των Σίντι και των Ρομά αντιπροσωπεύουν το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας και το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη σημαντική συμβολή αυτών των κοινοτήτων στην πολιτιστική κληρονομιά και στην ιστορία της Ευρώπης, αλλά ούτε τα ανείπωτα δεινά και τον πόνο που υπέστησαν.

Η κ. Δημητρίου επισήμανε τη σημασία της διατήρησης των μαρτυριών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος για την αποφυγή της επανάληψης τέτοιων φρικαλεοτήτων. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για την άνοδο των ακραίων πολιτικών ιδεολογιών και των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία προπαγανδίζουν τη ρητορική μίσους, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό και υπογράμμισε την ανάγκη επαγρύπνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των πολιτικών ηγετών να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών και να εργάζονται για τη διασφάλιση της προόδου και της ευημερίας τους, ώστε να αποτρέψουν τις ακραίες πολιτικές ιδεολογίες από το να αποκτήσουν επιρροή μέσω της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης απελπισίας. Εν προκειμένω, η κ. Δημητρίου επισήμανε τη συλλογική ευθύνη των ηγετών να προωθούν την ένταξη, την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας, ενώ σημείωσε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος και της ευαισθητοποίησης των μελλοντικών γενεών για τα διδάγματα που αντλούνται από αυτό. Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών ηγετών για την εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του μίσους, φαινόμενα που, όπως επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχουν θέση σε δημοκρατικές και πολιτισμένες κοινωνίες.

Το οπτικογραφημένο μήνυμα της Προέδρου της Βουλής βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://youtu.be/FJav7ASocEk

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)