Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-08-2024 13:38

Δηλώσεις της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου για την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου που αφορά σε αυστηροποίηση των ποινών για πρόκληση πυρκαγιών

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, μετά το πέρας της Συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων έξι τροποποιημένων νομοσχεδίων: 

α) περί Δασών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024,      

β) περί Πρόληψης και Κατάσβεσης των Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμος του 2024,

γ) περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2024,

δ) περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ.5) Νόμος του 2024,

ε) περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024,

στ) περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024.

Τα νομοσχέδια αναθεωρούνται, εκσυγχρονίζονται και αυστηροποιούνται ως προς τις πρόνοιές τους με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης των πυρκαγιών.

Κάποια γενικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια αυτά είναι ότι:

  • αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο,
  • γίνεται προσθήκη νέων αδικημάτων,
  • γίνεται καθολικός διαχωρισμός των αδικημάτων σε αδικήματα διακινδύνευσης και σε αδικήματα με αποτέλεσμα και αδικήματα χωρίς πρόθεση, αλλά εξαιτίας αλόγιστης ή αμελούς ενέργειας, συμπεριφοράς ή παράληψης να ληφθούν οι αναγκαίες προφυλάξεις,
  • γίνεται ταύτιση ποινών σε διάφορους νόμους, για να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ιδίων ή παρόμοιων αδικημάτων μέσα από διαφορετικές νομοθεσίες, αναλόγως και του χώρου που συμβαίνουν αυτά.

Να πούμε ότι ο περί Δασών Νόμος, ο οποίος είχε επικαιροποιηθεί και αυστηροποιηθεί το 2018, αποτέλεσε τη βάση για τις αλλαγές των έξι αυτών νομοσχεδίων, πάντα όμως σε συνάρτηση και με το τι προνοούσε ο ποινικός κώδικας.

Να σημειωθεί ότι στον Περί Δασών νόμο προστέθηκε η υποχρέωση το άτομο που προκάλεσε την πυρκαγιά να καταβάλλει ολόκληρο ή μέρος του ποσού που δαπανήθηκε για την καταστολή της πυρκαγιάς, επιπρόσθετα της ποινής που θα αποφασίσει το Δικαστήριο.

Με τις αλλαγές που έγιναν στα Δικαστήρια τώρα υπάρχει η δυνατότητα της εξώδικης ρύθμισης και σε άλλους νόμους πέραν του περί Δασών Νόμου. Μέχρι σήμερα μόνο στον περί Δασών Νόμο υπήρχε αυτή η δυνατότητα της εξώδικης ρύθμισης. Οι εξώδικες ρυθμίσεις αφορούν αδικήματα και τα ποσά, τα οποία προνοούνται διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρονική περίοδο, στην οποία συμβαίνουν. Διευκρινίζεται πως τα εξώδικα μπαίνουν, νοουμένου ότι δεν προκαλείται ζημιά σε δάσος ή δασώδη έκταση ή ακίνητη περιουσία, αφού εάν προκαλείται σε αυτές τις περιοχές τότε καταχωρίζεται ποινική υπόθεση.

Οι ποινές αυστηροποιούνται ως ακολούθως:

  • Δάση: 12 έτη φυλάκιση ή/και €100.000 χρηματική ποινή (από 10 έτη ή/και €50.000, που υπήρχε στην υφιστάμενη νομοθεσία)
  • Ύπαιθρος: 10 έτη φυλάκιση ή/και €75.000 χρηματική ποινή (από πέντε έτη ή/και €20.000 που ίσχυε υπήρχε στην υφιστάμενη νομοθεσία)
  • Δήμοι/Κοινότητες: οκτώ έτη φυλάκιση ή/και €50.000 χρηματική ποινή (από τρεις μήνες ή/και €860 που υπήρχε στην υφιστάμενη νομοθεσία).»

Ερωτηθείσα εάν προστίθενται νέα αδικήματα, η Υπουργός ανάφερε ως παράδειγμα τη χρήση από άτομα γεωργικών εργαλείων ή μηχανήματων, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σπινθήρα. Εξήγησε ότι οι εξώδικες ρυθμίσεις μπαίνουν σε όλες τις νομοθεσίες, και στην ύπαιθρο, και στους Δήμους και στις Κοινότητες, και γίνεται ακριβώς στη βάση αυτών των αδικημάτων.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου για το ποσό των εξωδίκων, η δρ Παναγιώτου απάντησε ότι το πιο χαμηλό εξώδικό έχει οριστεί στα €500 και το μέγιστο στις €3.000, νοουμένου ότι αφορά σε αδικήματα που δεν προκαλούν ζημιά. Για τα υπόλοιπα θα καταχωρίζεται ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο, διευκρίνισε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΜΣ)