Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-08-2024 14:24

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη

Ελπίζουμε ο κ. Tatar να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί την πρόταση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για κοινή συνάντηση, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο Προεδρικό Μέγαρο, ερωτήθηκε αναφορικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών του Ισραήλ, και απάντησε: «Αυτή η ανακοίνωση της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ κας Miri Regev αναφέρεται στην αξιοποίηση πλοίων από το Υπουργείο [Μεταφορών] του Ισραήλ, για να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς υπηκόους που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό αφορά ναύλωση από το Κράτος του Ισραήλ και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε μπορεί να συσχετιστεί με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το οποίο αφορά εκκένωση πολιτών από επικίνδυνες ζώνες.

Σημειώνουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τις εκφράζει η ίδια με τον πλέον επίσημο τρόπο.»

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε: «Οι δηλώσεις της Υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ δεν αφορούν μεταφορά υπηκόων του Ισραήλ στην Κύπρο. Αφορούν μεταφορά υπηκόων του Ισραήλ στο Ισραήλ με δικά του πλοία. Αντιλαμβάνομαι δεν είναι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή, εξακολουθούμε να είμαστε επικεντρωμένοι, στην προετοιμασία για τυχόν ενεργοποίηση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ», και πρόσθεσε: «Έχουμε δεχτεί αιτήματα, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, να ενεργοποιηθεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Παρακολουθούμε την κατάσταση. Ελπίδα και ευχή όλων μας είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.»

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει κατά την ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, έχει βολιδοσκοπηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 13 Αυγούστου. Να σημειώσω εδώ ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν προταθεί τρεις ημερομηνίες, 11, 12 και 13 Αυγούστου. Τη 12η Αυγούστου, η οποία ήταν η αρχική ημερομηνία, δεν ήταν διαθέσιμος ο ΓΓ των ΗΕ και για αυτό επελέγη η 13η Αυγούστου.

Χθες, δυστυχώς, είδαμε τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κοινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ. Εμείς ελπίζουμε ο κ. Tatar να αλλάξει γνώμη και να αποδεχτεί αυτήν την κοινή συνάντηση. Μια κοινή συνάντηση, την οποία εμείς από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων, σημειώνουμε τη μεγάλη σημασία αλλά και την υψηλή της αξία, που θα έχει στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Θεωρούμε ότι είναι μόνο μέσα από τον διάλογο, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα που θα πρέπει να αναληφθεί στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακό, που οι ανησυχίες τόσο των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας όσο και των Ελληνοκύπριων συμπατριωτών μας μπορούν να απαντηθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Αλλά, αυτοί οι προβληματισμοί, αυτές οι θέσεις, τις οποίες προτάσσει ο κ. Tatar, δυστυχώς [υπάρχουν] μέχρι σήμερα, και αρνείται έστω και μια κοινή συνάντηση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα.

Ελπίζουμε ειλικρινά αυτήν την άποψη να την αναθεωρήσει και τελικά να αποδεχτεί. Εμείς βρισκόμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ. Είναι γι’ αυτό άλλωστε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την πρόσκληση. Είμαστε στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ, εάν αυτή η ευκαιρία, βεβαίως να ανταποκριθούμε και πάλι θετικά.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έγινε βολιδοσκόπηση και προς τους δύο ηγέτες, όχι όμως και η πρόσκληση, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι βολιδοσκόπηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ συγκεκριμένος για βολιδοσκόπηση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τη 13η Αυγούστου.»

Κληθείς να σχολιάσει σημερινή ανακοίνωση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σχέση με το Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου, ο Εκπρόσωπος είπε: «Να υπενθυμίσω στον κ. Νεοφύτου ότι ηγείτο κυβερνώντος κόμματος για δέκα χρόνια και για δέκα ολόκληρα χρόνια δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες με τον με τον δέοντα τρόπο, δια μέσου της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν το έπραξε. Σας θυμίζω ότι, παρόλες τις διαβεβαιώσεις που είδαμε και τον Ιανουάριο του 2018, παραμονές των προεδρικών εκλογών τότε, το ζήτημα δεν επιλύθηκε και δεν επιλύθηκε ούτε διά της οδού που θα έπρεπε μέσω της εκτελεστικής εξουσίας. Θα αναμέναμε από τον κ. Νεοφύτου, ως έμπειρος βουλευτής, ως πρώην Υπουργός, να γνωρίζει ότι η παρούσα πρόταση νόμου συγκρούεται με συνταγματικές διατάξεις, τόσο σε σχέση με την αύξηση των δημοσίων δαπανών όσο και ως προς τη διάκριση εξουσιών. Και συγκεκριμένα, ο υπό αναφορά νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιφέρει αύξηση των δημοσίων δαπανών. Είναι το άρθρο 80 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει πρόταση νόμου από βουλευτή, η οποία συνεπάγεται αύξηση των εξόδων σε ό, τι αφορά το σχέδιο αυξημένης αναπλήρωσης της απώλειας των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών του Ταμείου Προνοίας, οι καταθέσεις των οποίων έχουν απομειωθεί, που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Αυτή είναι η πρώτη συνταγματική πρόνοια, με την οποία συγκρούεται η πρόταση νόμου του κ. Νεοφύτου.

Η δεύτερη είναι ότι ο υπό αναφορά νόμος υποχρεώνει στη διενέργεια συγκεκριμένων είδους δαπανών, η αρμοδιότητα της οποίας ανατίθενται στην εκτελεστική εξουσία. Ως εκ τούτου, γίνεται καταστρατήγηση της αρχής που διέπεται στο Σύνταγμα αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών, καθότι η νομοθετική εξουσία μέσα από την ψήφιση του υπό αναφορά νόμου επεμβαίνει στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας.

Και θα αναμέναμε αυτά ο κ. Νεοφύτου να τα γνωρίζει. Να σημειώσω ως προς την ουσία της συζήτησης ότι ήδη έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Ταμείων Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων προς το τέλος Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί. Και αν πραγματικά σεβόμαστε όσους συμπολίτες μας έχουν επηρεαστεί από το 2013, νομίζω ότι τότε οφείλουμε τουλάχιστον να μη λαϊκίζουμε και να μην προχωρούμε σε ενέργειες, που ενώ γνωρίζουμε ότι δεν θα τελεσφορήσουν. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε προς την κυπριακή κοινωνία.

Να σημειώσω ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση, η παρούσα Κυβέρνηση που ενεργοποίησε το Ταμείο Αλληλεγγύης, ένα ζήτημα που χρόνιζε, μέσα από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ταμείου Αλληλεγγύης, παρέλαβε τις αιτήσεις, οι οποίες εξετάζονται αυτήν τη στιγμή, με στόχο να μπορέσει να προχωρήσει η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους. Και είναι αυτή η Κυβέρνηση που έχει διπλασιάσει την εισφορά στο Ταμείο Αλληλεγγύης από 25 εκατ. στα 50 εκατ. ετησίως».

Ερωτηθείς αν με τις εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζεται το θέμα του διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όταν υπάρξει κλιμάκωση και περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, το ζήτημα της ασφάλειας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα στην υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Βεβαίως, επειδή οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα, όπως είμαι βέβαιος αντιλαμβάνεστε δεν έχουν εκλείψει, εμείς θα συνεχίσουμε ενόσω οι συνθήκες ασφάλειας το επιτρέπουν. Αλλά η ασφάλεια είναι ένα βασικό ζήτημα, το οποίο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.».

(ΡΜ/ΑΣ/ΜΣ)