Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-08-2024 10:26

Επιμνημόσυνος λόγος της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στο μνημόσυνο των ηρώων του 1974 της Κοινότητας Στατού – Αγίου Φωτίου

Είναι με βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων μας που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της μαρτυρικής μας πατρίδας, το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Τιμούμε σήμερα δύο νέα παλληκάρια που στο κάλεσμα της πατρίδας προσέτρεξαν στο ιερό καθήκον για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας. Οι ήρωες της Κοινότητας Στατού-Αγίου Φωτίου, πρωτοστάτησαν ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και κατά της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, ως γνήσια τέκνα της κοινότητας τους, η οποία πάντοτε ήταν παρούσα και πρωτοπόρος στους αγώνες του λαού μας.

Ο Φίλιππος Κρητιώτης γεννήθηκε στην Κοινότητα Στατού, την 1η Σεπτεμβρίου 1955. Μετά την αποφοίτηση του από το Δημοτικό Σχολείο ειδικεύτηκε στο επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτων. Το 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία με έδρα τη Λακατάμεια.  Στις 12 Ιουλίου 1974 βρισκόταν στην Πάφο σε κανονική άδεια, όμως με την εκδήλωση  του πραξικοπήματος έσπευσε αμέσως να στηρίξει το νόμιμο κράτος. Μαζί με άλλους αντιστασιακούς της Πάφου επιβιβάστηκε σε λεωφορείο προς τη Λεμεσό, με σκοπό να παρουσιαστεί στη Μονάδα του ώστε να αγωνιστεί για την καταστολή του πραξικοπήματος. Στις 16 Ιουλίου συνελήφθη από πραξικοπηματίες της ΕΟΚΑ Β΄ στην περιοχή Ζακακίου και μαζί με άλλους τρεις αγωνιστές και εκτελέστηκε άνανδρα και εν ψυχρώ.

Ο Κωστάκης Σαββίδης γεννήθηκε στην Πόλη Χρυσοχούς, στις 27 Σεπτεμβρίου 1955. Μετά την αποφοίτηση του από τη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση σπούδασε στην Ξενοδοχειακή Σχολή Λευκωσίας από την οποία αποφοίτησε με επιτυχία στην ειδικότητα της μαγειρικής.  Το 1974 υπηρετεί τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, όπου επιλέγεται και εκπαιδεύεται ως έφεδρος αξιωματικός.  Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής ο Κωστάκης Σαββίδης έπεσε ηρωικά μαχόμενος ενώ αγωνιζόταν για την προάσπιση της πατρίδας ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, στα υψώματα της Αγλαντζιάς, στις 16 Αυγούστου 1974. Ενταφιάστηκε σε ομαδικό τάφο, στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Τιμής ένεκεν διορίστηκε το 1994 από το Υπουργικό Συμβούλιο στον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. 

Στις 8 Οκτωβρίου 2000 τα λείψανά του μεταφέρθηκαν και τάφηκαν στον Στατό-Άγιο Φώτιο, ύστερα από ταυτοποίησή τους με τη μέθοδο του DNA.

Η θυσία του Φίλιππου και του Κωστάκη αποτελεί συνεχή υπενθύμιση προς όλους εμάς, να μην ξεχάσουμε την υποχρέωσή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Σε καιρούς που εξακολουθούν να είναι δύσκολοι, έχουμε ανάγκη να αναδεικνύουμε τα ηρωικά μας πρότυπα, γιατί έτσι κληροδοτούμε στις νέες γενιές τα οράματα, τα ιδανικά, τις αξίες και τα διδάγματα αγωνιστικότητας και θάρρους.

50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού μας, στόχος μας είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων.

Γιατί 50 χρόνια είναι πολλά, γιατί 50 χρόνια βιώνουμε το τραύμα μιας ανοικτής πληγής, μιας απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων.  Μιας κατάστασης που άφησε πίσω της το 37% του κυπριακού εδάφους να κατέχεται παράνομα από τις δυνάμεις εισβολής, που άφησε πίσω της τον βίαιο ξεριζωμό των προσφύγων μας από τις πατρογονικές τους εστίες, που άφησε τόσες οικογένειες αγνοουμένων να διατηρούν άσβεστη την ελπίδα ότι θα διακριβωθεί η τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, που άφησε τους εγκλωβισμένους μας να παραμένουν, παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες, στον τόπο τους, φυλάγοντας τις δικές τους Θερμοπύλες μέχρι τη μέρα της απελευθέρωσης.

Η τουρκική αδιαλλαξία συνεχίζει από το 1974 να παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου και να προχωρεί στον εποικισμό του νησιού μας, να μην σέβεται τις βασικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων του νησιού, να ξεπουλά την πολιτιστική μας κληρονομιά και να καταστρέφει τις εκκλησίες μας.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διαχρονικά αρνείται να ενεργήσει με καλή βούληση και πνεύμα συνεργασίας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα να διεκδικούμε τα δίκαια της πατρίδας μας. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Και αυτό αντικατοπτρίζεται σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χάριν στην επίμονη στάση του κατέστη δυνατός. Επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία την ετοιμότητά του να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο που σταματήσαν στο Crans Montana, εργάζεται με αποφασιστικότητα για τον τερματισμό του σημερινού απαράδεκτου κατοχικού status quo, με στόχο πάντα την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με θεμέλιο τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Κυρίες και Κύριοι,

Αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη η οποία θα επανενώνει το λαό και  τον τόπο.

Μια λύση η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, ώστε να ζουν σε μια πατρίδα ελεύθερη όπου θα αποφασίζουν για το μέλλον τους μόνο οι νόμιμοι κάτοικοί της, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας. Η προσήλωση στον στόχο επίλυσης του Κυπριακού είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας.

Έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε τη θυσία τους με πλήρη επίγνωση του χρέους έναντι της Ιστορίας του τόπου τους.

Τιμή και δόξα στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Αιωνία τους η μνήμη.

(ΕΚ)

-----------------