Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-08-2024 18:52

Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για το πακέτο στήριξης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς «Σε κάθε αρχή, μαζί!»

Ένα νέο πακέτο μέτρων με στόχο την ενίσχυση των μαθητών και των μαθητριών, αλλά και την ανακούφιση του οικογενειακού προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το πακέτο μέτρων, υπό τον τίτλο «Σε κάθε αρχή, μαζί!», διαμορφώθηκε με γνώμονα την περαιτέρω στήριξη των νέων, αλλά και των οικογενειών τους, στο νέο τους ξεκίνημα, της σχολικής χρονιάς.

Από το πακέτο μέτρων ενίσχυσης αναμένεται να επωφεληθούν πέραν των 45.000 μαθητών, με το συνολικό ύψος των μέτρων να ανέρχεται σε €9,5 εκατ., και που στοχεύει στην έμπρακτη ενίσχυση των νέων και των οικογενειών τους για αγορά σχολικών ειδών, για αγορά tablet, για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και για το κόστος διακίνησης.

Πιο αναλυτικά το πακέτο μέτρων «Σε κάθε αρχή, μαζί!» περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Α) Επιχορήγηση €100 για αγορά σχολικών ειδών ανά μαθητή/μαθήτρια της Α’ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικής Σχολής.  Από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 26.000 μαθητές και μαθήτριες, με το κόστος να ανέρχεται σε ποσό ύψους €2,6 εκατ.

Β) Επιχορήγηση €200 για την αγορά tablet για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Δημοτικού και επιχορήγηση €400 για την αγορά φορητού υπολογιστή για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Β’ Γυμνασίου. Από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 17.000 μαθητές και μαθήτριες, με το κόστος να ανέρχεται σε ποσό ύψους €5 εκατ.

Γ) Επιχορήγηση €150 για οικογένειες που είναι δικαιούχες επιδόματος τέκνου,  των οποίων τουλάχιστον τρία τέκνα φοιτούν στην Προδημοτική (ηλικίες 4 6/12 και άνω), Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση. Διευκρινίζεται ότι στους δικαιούχους του μέτρου αυτού συμπεριλαμβάνονται και οικογένειες, οι οποίες έχουν παιδιά που φοιτούν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Δ) Επιχορήγηση  €150 για οικογένειες, των οποίων τουλάχιστον τρία τέκνα φοιτούν σε δημόσια σχολεία Προδημοτικής (ηλικίες 4 6/12 και άνω), Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και δεν είναι δικαιούχες οποιουδήποτε από τα πιο πάνω μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση οι οικογένειες θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για παραχώρηση του επιδόματος των €150 από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) μέσω των διευθύνσεων των σχολείων, στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους. Από τα μέτρα Γ και Δ θα επωφεληθούν μέχρι 5.900 οικογένειες. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους €900.000.

Ε) Έκπτωση στα κόμιστρα των Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών για μαθητές Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος των ετήσιων κομίστρων για κάθε μαθητή/μαθήτρια να μειωθεί από €200 σε €30 και των μηνιαίων κομίστρων από €10 σε €5. Από το μέτρο θα επωφεληθούν περίπου 20.000 μαθητές/μαθήτριες. Επισημαίνεται ότι οι μαθητές/μαθήτριες της Δημοτικής Εκπαίδευσης δεν καταβάλλουν κόμιστρα. Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους €1 εκατ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά, πέραν της προφανούς στήριξης του οικογενειακού προϋπολογισμού, τόσο στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος όσο και στην πράσινη μετάβαση.

Κάθε νέα αρχή ανοίγει την πόρτα στην ελπίδα και στις νέες ευκαιρίες, ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον των παιδιών και την αρχή της σχολικής τους χρονιάς. Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με την κυβέρνηση δίπλα στους μαθητές και τις μαθήτριες καθώς, στηρίζοντας τη νεολαία του σήμερα, εξασφαλίζεται ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο για όλους.

«Σε κάθε αρχή, μαζί!»

Για περισσότερες πληροφορίες για το πακέτο πατήστε εδώ.

Για το βίντεο με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για το Πακέτο στήριξης για έναρξη σχολικής χρονιάς «Σε κάθε αρχή, μαζί!» πατήστε εδώ.

(ΕΑθ/ΜΣ)