Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-08-2024 11:01

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σχετικά με το υπό εξέταση έργο για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στη διοικητική περιοχή των Κοινοτήτων Λυθροδόντα, Μαθιάτη και Αναλιόντα/Καταλιόντα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες (09/08/2024) στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου (ΚΣ) Λυθροδόντα, στην οποία μετείχε η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου, έπειτα από πρόσκληση του ΚΣ Λυθροδόντα. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το προτεινόμενο έργο για δημιουργία μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκού πάρκου εντός των διοικητικών ορίων των ως άνω αναφερόμενων κοινοτήτων.

Στη σύσκεψη μετείχαν η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου και Λειτουργός του Γραφείου της, ο Πρόεδρος του Συμπλέγματος Μαχαιρά και Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαθιάτη κ. Θεόδωρος Τσάτσος, η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου (ΚΣ) Λυθροδόντα κα Ολβία Χριστοφόρου, μέλος του ΚΣ Λυθροδόντα, ο κ. Θεράπων Αντωνίου και εκπρόσωπος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αναλιόντα/Καταλιόντα.

Κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν οι απόψεις του Συμπλέγματος Μαχαιρά και ιδιαίτερα των τριών άμεσα επηρεαζόμενων Κοινοτικών Αρχών (Λυθροδόντα, Μαθιάτη και Αναλιόντα/Καταλιόντα). Έγινε ενημέρωση και αντηλλάγησαν απόψεις για την πρόταση κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 180MW και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 40MW, το οποίο προτείνεται να ανεγερθεί σε γη κρατικής ιδιοκτησίας κατά το μεγαλύτερο μέρος του, συνολικής έκτασης 3.500 δεκαρίων.

Οι τοπικές αρχές εξέφρασαν τις θέσεις, τις ανησυχίες τους και την αντίθεσή τους στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου τόσο μεγάλης ισχύος, για λόγους που αφορούν τόσο στο μέγεθος του πάρκου και την τεράστια έκταση γης που αυτό θα διαλαμβάνει, αλλά και τις χιλιάδες δέντρων που θα χρειαστεί να κοπούν, τη γεωργική γη που θα στερηθεί η περιοχή, την αλλαγή της φυσιογνωμίας του φυσικού τοπίου, τον αρνητικό επηρεασμό παρακείμενης φάρμας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα αναπτύσσονται (είτε λόγω της κοπής δέντρων ή/και της λειτουργίας του πάρκου) και κυρίως, όπως ανέφεραν, τον αρνητικό επηρεασμό των ενδιαιτημάτων της περιοχής.

Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν και από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος όσον αφορά στις επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής, τη χλωρίδα, την πανίδα και το περιβάλλον γενικότερα.

Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή που προτείνεται για ανέγερση του εν λόγω έργου, όπου διαπιστώθηκε πως τα πεύκα δεν έχουν πιτυοκάμπη, πως υπάρχουν πεύκα διαφόρων ηλικιών κάτι που αποδεικνύει επίσης ότι το πευκοδάσος είναι υγιές, πως υπάρχουν ελαιώνες και γόνιμη γεωργική γη που καλλιεργείται, καθώς και πολύ αξιόλογα γεωμορφώματα, όπως λόφοι με μαξιλαροειδή λάβα. Θεάθηκαν επίσης αρπακτικά πτηνά και κράγκες

Για το προτεινόμενο έργο έχει υποβληθεί Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και Συμπληρωματική Μελέτη στην Περιβαλλοντική Αρχή, ενώ το έργο θα παραμείνει ανοικτό για διαβούλευση μέχρι τις 24/08/2024. Απόψεις από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι αυτή την ημερομηνία στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει πληροφόρηση σχετικά με έργα που έχουν κατατεθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή με βάση τον περί της Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από ορισμένα έργα Νόμο Ν127(Ι)2018.

(ΑΣΠ/ΑΦ)