Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-08-2024 22:02

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Κήρυξη Έναρξης του 42ου Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Λευκάρων

Αγαπητέ Δήμαρχε, Σοφοκλή Σοφοκλέους

Φίλοι βουλευτές,

Φίλοι κάτοικοι και επισκέπτες των πανέμορφων Λευκάρων,

Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο 42ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού των Λευκάρων. Ένα Φεστιβάλ το οποίο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Κύπρο αλλά και τουριστών στο πανέμορφο, γραφικό χωριό σας, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα στενά και δαιδαλώδη δρομάκια του και τα μοναδικά σπίτια του με τις κεραμωτές στέγες. Το χωριό που είναι παγκοσμίως γνωστό για τα παραδοσιακά κεντητά δαντελένια χειροτεχνήματα και τα ασημένια συρματουργήματά του, η τέχνη των οποίων ασκείται στα Λεύκαρα από την εποχή των Ενετών.

Είναι με πραγματική χαρά που συμμετέχω μαζί σας στο Φεστιβάλ, το οποίο έχει καθιερωθεί ως γιορτή, ως ένα σημαντικό καλοκαιρινό πολιτιστικό δρώμενο έμπνευσης και δημιουργίας, αλλά και απόδρασης και χαράς.

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Εκδηλώσεις όπως αυτή, που καθιερώθηκε να διοργανώνεται στα Λεύκαρα, δίνουν πνοή και ζωντάνια στα χωριά μας. Είναι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις που ερχόμαστε πιο κοντά στις ρίζες μας, που γνωρίζουμε τις παραδόσεις μας, τον τόπο μας, αλλά και που μας δίνεται η ευκαιρία ανάπτυξης του πολιτισμού, των τεχνών και της ποιοτικής δραστηριότητας.

Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ Δήμαρχε, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και διοργανωτές.

Η ενίσχυση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου αποτελεί μία εκ των σημαντικών πολιτικών της Κυβέρνησης. Όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία έχουν στοχευμένες πολιτικές με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, των οποίων την εξέλιξη παρουσιάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μόλις πρόσφατα έχει πραγματοποιηθεί συνεδρία στην παρουσία του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών κατά την οποία ανασκοπήθηκαν οι πολιτικές της Κυβέρνησης και τέθηκαν από τον Επίτροπο οι προκλήσεις και τα ζητήματα που απασχολούν τις ορεινές περιοχές.

Η διαβεβαίωση είναι ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης τόσο των ορεινών μας περιοχών, όσο και της υπαίθρου.

Ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχουμε διαμορφώσει μια συνολική κοινωνική πολιτική, η οποία καλύπτει παγκύπρια τις ανάγκες, εξυπηρετώντας τις οικογένειες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρίες μέσα από τα τμήματα και τις υπηρεσίες του, δηλαδή τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Μέσα από τα Σχέδια Κρατικών Ενισχύσεων και μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για την ανάπτυξη και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών με ωράρια λειτουργίας που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους γονείς, κέντρα απασχόλησης παιδιών που λειτουργούν και κατά τις απογευματινές ώρες, στέγες ηλικιωμένων και κέντρα ημέρας ηλικιωμένων, αλλά και υπηρεσίες και προγράμματα για άτομα με αναπηρίες. Η κοινωνική αυτή πολιτική σχεδιάζεται μετά από ενδελεχή έρευνα και χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών που προκύπτουν σε κάθε περιοχή.

Παράλληλα αναπτύσσουμε περαιτέρω τις πολιτικές μας σε σχέση με τη στήριξη της οικογένειας αλλά και των ατόμων τρίτης ηλικίας, μέσα από τη διεύρυνση των δικαιούχων του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4,5 πλέον χρόνων, αλλά και μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Τρίτη Ηλικία, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης από το Υφυπουργείο και θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βασικοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι στην υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής. Ιδιαίτερα μετά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι και οι Κοινότητες δύνανται να έχουν αυξημένο ρόλο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ήδη η συνεργασία μας με τις Τοπικές Αρχές είναι αγαστή και έχουμε αναπτύξει από κοινού προγράμματα, τα οποία είναι επωφελή για το κοινωνικό σύνολο, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς.

Είμαστε στη διάθεση των Τοπικών Αρχών για περαιτέρω συνέργειες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στον γρήγορο και έγκαιρο εντοπισμό προκλήσεων έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Εκφράζοντας ξανά τη χαρά μου για την παρουσία μου σήμερα στα όμορφα Λεύκαρα, τα συγχαρητήρια μου για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και τη συγκίνηση μου για την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, κηρύσσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας την έναρξη του 42ου Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Λευκάρων.

Καλή Επιτυχία!

(ΑΣ/ΑΦ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα