Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-08-2024 11:14

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη στο Εθνικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες της Κοινότητας Επτακώμης

Με αισθήματα δέους και βαθιάς συγκίνησης απευθύνω αυτά τα λόγια σήμερα, εδώ, στον Ιερό Ναό Αγίου Θωμά και Αποστόλου Λουκά, στον Άγιο Θωμά, στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την Κοινότητα της Επτακώμης και την Κύπρο.

Με την ίδια αίσθηση σεβασμού τιμούμε σήμερα τους Επτακωμίτες που πρόσφεραν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Κύπρο, καθώς και την ελευθερία και εδαφική της ακεραιότητα τον Ιούλιο του 1974. Προσευχόμαστε επίσης για την ανεύρεση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κοινότητας, οι οποίοι αγωνίστηκαν με σθένος κατά του Τούρκου εισβολέα. Μνημονεύουμε αυτούς που διαφύλαξαν και έσωσαν το Ιερό Ευαγγέλιο της Επτακώμης, καθώς και όλους τους Επτακωμίτες που πέθαναν στην προσφυγιά.

Η Κοινότητα Επτακώμης παραδόθηκε στους Τούρκους στις 15 Αυγούστου 1974. Αμέσως συνέλαβαν όλους τους άντρες κάτω των 50 χρόνων. Από αυτούς παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα, ο Κοινοτάρχης Λούκας Κυριάκου, ο Αντώνης Κόνης, ο Γιάννος Λάμπρου και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Ο Διάκονος Βασίλειος Ηλία Γιάννακα, ο φοιτητής Μιχάλης Σιαλούνας, ο Δημήτρης Σπύρου και ο Δημήτρης Χαραλάμπους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.

Την 21η Αυγούστου αργά το βράδυ συνέλαβαν τους Αδάμο Σεργίου, Γεώργιο Κασιούρη, Γιάννη Γερολέμου, Κυριάκο Πιέρου, Λεόντιο Χριστοφή και Χαράλαμπο Μιχαήλ. Όλοι βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο και όλοι έφεραν τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Ο Ανδρέας Αυξεντίου υπηρετούσε στο 201 Τ.Π. Στις 14 Αυγούστου βρισκόταν στην περιοχή του λιμανιού της Αμμοχώστου. Τα λείψανά του βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν. Από τα πολλά κατάγματα που έφερε, φαίνεται ότι πέθανε από άγριο ξυλοδαρμό.

Ο Μάρκος Μάρκου, που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο 286 Μ.Τ.Π., έπεσε από πυρά της τουρκικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου της τουρκικής εισβολής στο χωριό Κοντεμένος.

Η Αναστασία Άσπρου και η Μαρρικού Χριστοφή, και οι δύο μεγάλης ηλικίας, έμειναν στα σπίτια των παιδιών τους στην Αμμόχωστο και στη Μηλιά και αγνοείτο η τύχη τους, ανευρέθηκαν αργότερα τα λείψανά τους και ενταφιάστηκαν.

Ο Σπύρος Λοΐζου, Αγροφύλακας, σκοτώθηκε σε εντεταλμένη υπηρεσία μετά από πτώση κεραυνού στο παρατηρητήριο, στην κορυφή του όρους Γούτι στην Επτακώμη κατά τη διάρκεια της Τουρκοανταρσίας του 1964.

Ο Χαράλαμπος Αγαπίου, ανάπηρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν εγκλωβισμένος, δολοφονήθηκε στο αναπηρικό του καροτσάκι το 1976.

Ο Αδάμος Αδάμου, πυροσβέστης –εγγονός του Αδάμου Σεργίου που εκτέλεσαν οι Τούρκοι– σκοτώθηκε στο Μαρί στις 11/07/2011.

Η δολοφονία του Χαράλαμπου Αγαπίου στο αναπηρικό του καροτσάκι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τους κατοίκους του χωριού να το εγκαταλείψουν τον Οκτώβριο του 1976 και να μεταφερθούν όλοι μαζί, μετά από δικό τους αίτημα, στις τουρκοκυπριακές Κοινότητες Αγίου Θωμά και Πλατανίσκιας που μέχρι τότε ήταν εγκαταλελειμμένες. Εδώ έζησαν και απεβίωσαν οι πλείστοι τότε ενεργοί κάτοικοι της Κοινότητας Επτακώμης. Γι’ αυτό οι Κοινότητες αυτές αποτελούν για όλους τους Επτακωμίτες, όπου και να ζουν, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, χώρο συνάντησης. Να σημειωθεί ότι κάποιοι άλλοι κάτοικοι της Επτακώμης διασκορπίστηκαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.

Τιμάμε σήμερα επίσης τον Νικόλα, τη Φλωρεντία, τον Χρήστο, τον Αντώνη, τον Μιχάλη, τον Πιερή που διαφύλαξαν με τη ζωή τους και έσωσαν το Ιερό Ευαγγέλιο της Επτακώμης, τον πάπυρο, που σήμερα φυλάσσεται στο μουσείο στο Μουσείο Ιεράς Μονής Κύκκου.

Πενήντα χρόνια μετά, η μνήμη των γεγονότων εκείνων παραμένει ζωντανή στις καρδιές μας.

Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας συνεχίζει να εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις, παρά την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών, επιδιώκει την άμεση επιστροφή στον διάλογο, με σεβασμό στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Δικαίου.

Οι επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους στοχεύουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η ΕΕ, με τα πολιτικά και οικονομικά της εργαλεία, μπορεί να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας λύσης που θα φέρει ασφάλεια και ειρήνη σε όλους τους Κυπρίους.

Οι πενήντα αυτές χρονιές μας υπενθυμίζουν ότι ο αγώνας για δικαιοσύνη και ελευθερία δεν έχει τελειώσει. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, για την ειρήνη και την ευημερία σε όλο το νησί.

Σήμερα, καθώς τιμάμε τους ήρωες της Επτακώμης, ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους. Οι θυσίες τους δεν θα ξεχαστούν όσο παραμένουμε ενωμένοι και δυνατοί στον αγώνα μας. 

(ΜΣ/ΝΓιαν)