Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-08-2024 14:47

Υπογραφή Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείο Άμυνας και της ΑΗΚ

Κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεγράφη, σήμερα, στο Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ), η Σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΜ και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για την υλοποίηση του έργου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε εγκαταστάσεις του ΥΠΑΜ και της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία έτη, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα μέσω του Προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027», από το οποίο το ΥΠΑΜ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €19 εκατ. ευρώ.

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε εγκαταστάσεις του ΥΠΑΜ και της ΕΦ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, με προτεραιότητα την Καθαρή Ενέργεια.

Η συνολική δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα εγκατασταθούν υπολογίζεται στα 12ΜW. Με τη δυναμικότητά τους, αναμένεται να συμβάλουν γύρω στο 2.5% της επίτευξης των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που τέθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο της Κύπρου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την περίοδο 2021-2030.

Πέραν της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της σημαντικής συμβολής στη μείωση του αποτυπώματος της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται επίσης να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ, από τον περιορισμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις της ΕΦ.

(ΑΣ/ΜΣ)