Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-08-2024 09:14

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα που κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) προχώρησε πρόσφατα σε εκστρατεία για έλεγχο συμμόρφωσης διαφόρων προϊόντων που διατίθενται στην Κυπριακή αγορά με την περί Χημικών Ουσιών Νομοθεσία. 

Στο πλαίσιό αυτό, λήφθηκαν δείγματα για διακρίβωση της περιεκτικότητάς τους σε απαγορευμένες χημικές ουσίες ή για ουσίες, για τις οποίες υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση από: 

(α) πλαστικά παιχνίδια και αντικείμενα για Φθαλικούς Εστέρες και

(β) θερμικά χαρτιά για Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ). 

Οι Φθαλικοί Εστέρες και η Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) είναι ουσίες που χαρακτηρίζονται ως τοξικές για την αναπαραγωγή και περιλαμβάνονται στους περιορισμούς του Παραρτήματος XVII του Κανονισμού REACH (σημεία 51, 52 και 66 αντίστοιχα). 

Σύμφωνα με τους περιορισμούς αυτούς, δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά:

  (1)        Παιχνίδια και τα πλαστικά αντικείμενα που περιέχουν συγκεκριμένους Φθαλικούς Εστέρες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος πλαστικοποιημένου υλικού και

  (2)        Θερμικά χαρτιά που περιέχουν Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,02% κατά βάρος. 

Από τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης των δειγμάτων που διενεργήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους προέκυψαν συνολικά 14 μη συμμορφούμενα προϊόντα, τα οποία φαίνονται εδώ. 

Συγκεκριμένα, στα 13 πλαστικά παιχνίδια και αντικείμενα που φαίνονται στον πίνακα Α εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις Φθαλικών Εστέρων και στο θερμικό χαρτί που φαίνεται στον πίνακα Β εντοπίστηκε Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από αυτές που καθορίζονται από τη νομοθεσία. 

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφορεί το κοινό ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία άμεσης απόσυρσης των μη συμμορφούμενων προϊόντων από την Κυπριακή αγορά. Παράλληλα, τα μη συμμορφούμενα προϊόντα θα κοινοποιηθούν στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων (RAPEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και άλλες Ανακοινώσεις σχετικά με τη νομοθεσία και τις εκστρατείες του ΤΕΕ καλείται το κοινό να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Τμήματος καθώς και την ιστοσελίδα του RAPEX

Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (τηλ. 22405611, 22405637 και 22405609).

(ΝΖ/ΕΑθ)