Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-08-2024 13:39

Το Υπουργείο Γεωργίας προτρέπει τους αγρότες να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων θα αποτελέσει, από το έτος 2025, το κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής. Με τη χρήση του Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προτίθεται να προχωρεί σε στοχευμένη διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και οικονομικών, και άλλων πόρων.

Βασικές πολιτικές του Υπουργείου, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή εθνικών σχεδίων ενισχύσεων και οικονομικής στήριξης, η διαχείριση του νερού άρδευσης και, η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου, προγραμματίζεται να έχουν άμεση διασύνδεση με το Μητρώο Αγροτών.

Πρόσθετα, το Μητρώο Αγροτών έχει υιοθετηθεί και αποτελεί κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένα σχέδια, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση χαλίτικων και τουρκοκυπριακού κλήρου. Επίσης, αναμένεται η υιοθέτησή του και από άλλα Υπουργεία, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι μία βάση δεδομένων, στην οποία εγγράφονται τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Στο Μητρώο μπορούν να εγγράφονται πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα υπό καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες που αφορούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.

Η διαδικασία εγγραφής, μέσω υποβολής σχετικού αιτήματος, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πύλης και οι αγρότες πληροφορούνται άμεσα για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Η είσοδος στην ψηφιακή υπηρεσία «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων» πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στην Κυβερνητική Διαδικτυακή Πύλη. Το Τμήμα Γεωργίας θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με το Μητρώο και διευκόλυνση της εγγραφής των ενδιαφερόμενων σε αυτό.

Ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη και προοπτική για κάθε έναν από τους παραγωγούς μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις μας, περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εξής, η εγγραφή στο Μητρώο θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής σε παρεμβάσεις και σχέδια οικονομικής ενίσχυσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο όπως προχωρήσει άμεσα στην εγγραφή του στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων.

Για επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας, στη θεματική ενότητα «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων».

(ΝΓιαν/ΜΣ)