Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-12-2024 15:39

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της επικαιρότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπουρτζή», ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στον Δελίκηπο, στη Λάρνακα, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε δημόσια ανταπόκριση από τον κ. Ersin Tatar αναφορικά με την προπαρασκευαστική συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε: «Όχι, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απάντηση στη συγκεκριμένη ημερομηνία που μεταφέραμε τόσο μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσω του Διαπραγματευτή. Αναμένουμε, ελπίζω σύντομα να υπάρξει απάντηση. Από δικής μας πλευράς, να επαναλάβω την ετοιμότητά μας.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου κατά πόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε τις προτάσεις που εμείς ήδη είχαμε καταθέσει, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Δεν πρόκειται να μπω σε έναν δημόσιο διάλογο. Αν μας ενδιαφέρει η ουσία, να απαντήσει θετικά ο κ. Tatar, και θα τα συζητήσουμε όλα στο τραπέζι. Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές. Έχουμε και εμείς ιδιαίτερες ευαισθησίες. Μάλιστα, ευαισθησίες που αγγίζουν τον κόσμο, την κοινωνία. Δεν επιχειρούμε να κερδίσουμε πλεονεκτήματα μέσα από ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πρόκειται να μπω στον οποιονδήποτε διάλογο.»

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου αν θα αποσύρουμε τις εγκεκριμένες προτάσεις, ο Πρόεδρος είπε: «Όχι, φυσικά. Είπα προηγουμένως από μόνος μου ότι έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές.»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη Συρία και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η Τουρκία επιχειρεί να έχει οικονομική και πολιτική επιρροή, καθώς επίσης και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Πρόεδρος είπε: «Όχι, προχθές είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρουσιάσουμε την πραγματική κατάσταση σε σχέση με τη Συρία. Οφείλω να πω ότι είχε δημιουργηθεί, δικαιολογημένα ως έναν βαθμό, μια θετική αποτίμηση από την ανατροπή του Assad, που φυσικά και ήταν θετική εξέλιξη, να μην υπάρξει η οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η σημασία να δούμε την επόμενη μέρα. Και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί και με την Ελλάδα και την Αυστρία υποβάλαμε έναν σχετικό έγγραφο, αλλά και προχθές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσίασα έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με εξελίξεις που θέλουμε να δούμε στη χώρα, για να υπάρξει και από πλευράς ΕΕ θετική ανταπόκριση. Και χαίρομαι, γιατί τόσο σε επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και η Επιτροπή ασπάζονται την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ξέρετε, ανέφερα στους συναδέλφους μου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος είναι 78 χιλιόμετρα μακριά από τη Συρία. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα δεδομένα, τις καταστάσεις. Και, επαναλαμβάνω, αυτό που λέμε γενικότερα για τον ρόλο μας στην περιοχή, είναι μέσα και από τέτοιες ενέργειες που τον αποδεικνύουμε. Και χαίρομαι που –μετά την παρέμβαση ήταν η πρώτη, μού έδωσε τον λόγο πρώτο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου– παρουσιάσαμε την κατάσταση πραγμάτων και έγινε μια πολύ καλή συζήτηση στη βάση της προσέγγισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Ερωτηθείς αν η ΕΕ συμμερίζεται τις δικές μας ανησυχίες, ο Πρόεδρος απάντησε: «Φυσικά αντιλαμβάνονται τις ανησυχίες, την ανάγκη να γίνει απόλυτα σεβαστή η ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να υπάρχει συμμετοχή όλων των ομάδων στη νέα κατάσταση πραγμάτων. Μια σημαντική διάσταση ήταν το γεγονός ότι τα γειτονικά κράτη –ναι, και χαίρομαι γι’ αυτό– ένιωσαν την άνεση –δεν θα πω ανάγκη– να επικοινωνήσουν μαζί μας, και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ακριβώς για να παρουσιάσουμε, δεν είναι η θέση μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θέση των κρατών της περιοχής.»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η διεθνής κοινότητα προσεγγίζει την Τουρκία για το θέμα της Συρίας, ο Πρόεδρος είπε: «Όχι, υπάρχει και απευθείας επαφή. Ήταν ένα θέμα που ζήτησα κι εγώ να ενημερωθώ. Υπάρχει σε αυτήν τη φάση, σε πιο χαμηλό επίπεδο, επαφή με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στη Συρία, και η επαφή δεν γίνεται μέσω της Τουρκίας.»

Κληθείς να σχολιάσει τη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με το καλώδιο Great Sea Interconnector, ο Πρόεδρος είπε: «Την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Ενέργειας θα βρεθεί στην Ελλάδα, θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, για να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα που προκύπτουν από τη σχετική μελέτη. Και οι αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν αυτής που έχουμε λάβει –να σας υπενθυμίσω, 25 εκατομμύρια τον χρόνο με μέγιστη περίοδο τα πέντε χρόνια– θα ληφθούν στη βάση πραγματικών δεδομένων. Λαμβάνουμε αποφάσεις, όπως είδατε και σήμερα. Θέλω να χαιρετίσω με την ευκαιρία τη συμφωνία που υπεγράφη για τα αεροδρόμια. Μια συμφωνία που είναι, συγκρίνοντας και με το τι συζητείτο προηγουμένως, προς όφελος του κυπριακού λαού, πρωτίστως του κυπριακού κράτους και, κατ’ επέκταση, του κυπριακού λαού.

Άρα, λαμβάνονται αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων με υπομονή και με ένα και μοναδικό κριτήριο: τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κατ’ επέκταση, του κυπριακού λαού.» 

(ΜΣ/ΓΣ)