Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-08-2024 14:16

Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου προέβη σήμερα σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στις δηλώσεις της, η κα Υπουργός είπε: «Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκριθεί μια σειρά μέτρων και δράσεων που αφορούν στο Υπουργείο Παιδείας.

Η πρώτη αφορά στην εισαγωγή παρεμβατικού προγράμματος χρηματοοικονομικής παιδείας και αλφαβητισμού στη Γ’ τάξη Γυμνασίου. Άρα, θεσμοθετείται το νέο θέμα που εντάσσουμε στα σχολεία μας, στη βάση και του Προγράμματος Χρηματοοικονομικής Παιδείας και Αλφαβητισμού που στηρίζεται και στην εθνική στρατηγική. Αφορά στη Γ’ τάξη Γυμνασίου, σύνολο έξι διδακτικών περιόδων για κάθε τμήμα ετησίως. Εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία, σε όλα τα Γυμνάσια, στη Μέση Εκπαίδευση.

Το σημαντικό είναι ότι είμαστε έτοιμοι και αρχίζουμε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς με επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, τους οποίους αφορά το θέμα, με συγκεκριμένο υλικό, το οποίο είναι έτοιμο.

Να ευχαριστήσουμε τους πανεπιστημιακούς που έχουν συνεργαστεί μαζί μας για το θέμα, για να είναι έτοιμα το περιεχόμενο και το πρόγραμμα για τις επιμορφώσεις που ολοκληρώνονται στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να μπορέσει το όλο θέμα να τρέξει να υλοποιηθεί εντός της σχολικής χρονιάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογείται, έτσι ώστε με τη λήξη της συγκεκριμένης σχολικής χρονιάς, της τρέχουσας, να μπορούμε να εισηγηθούμε τη διεύρυνσή του.

Επίσης, σήμερα εγκρίθηκε η προώθηση της τροποποίησης και της επικαιροποίησης της διαδικασίας διορισμού και μεταθέσεων εκπαιδευτικών σε σχολεία στα κατεχόμενα χωριά του Ριζοκαρπάσου, της Αγίας Τριάδας και για πρώτη φορά προωθείται η θεσμοθέτηση νέας διαδικασίας διορισμού και μεταθέσεων στον Κορμακίτη. Προτεραιότητα μέσα από αυτούς τους κανονισμούς έχουν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην κατηγορία εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων, αλλά και συγγενείς τους.

Όλο αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων και θα λάβει χώρα από την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Η τρίτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά στην προσφορά δωρεάν μαθημάτων γαλλικής γλώσσας σε αριθμό μαθητών με αρμενική καταγωγή μέσα από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, γιατί τα παιδιά αυτά στερούνται της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας, όπως τα υπόλοιπα παιδιά σε πρωινό χρόνο, αφού αυτά διδάσκονται την αρμενική γλώσσα. Άρα, είναι μια προσφορά του κράτους για τα παιδιά αυτά, έτσι ώστε να έχουν ίση ευκαιρία πρόσβασης στην πολυγλωσσία.

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του τεμαχίου του παλιού σχολείου στο Στρουμπί στην Πάφο, ώστε να ανεγερθεί Περιφερειακός Πυροσβεστικός Σταθμός, κάτι που ήταν και αίτημα των κατοίκων του χωριού.»

Ερωτηθείσα για τις ετοιμασίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κα Υπουργός είπε: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τα βιβλία είναι ήδη έτοιμα. Όλο το εκπαιδευτικό υλικό υπάρχει ηλεκτρονικά, αλλά και σε έντυπη μορφή. Για τη στελέχωση έχει απομείνει το τελευταίο μέρος, όπως κάθε χρόνο, που αφορά την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Με βάση τη νομοθεσία κάποιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να μην αποδεχτούν τον διορισμό τους και να κάνουν ένσταση, οπότε πρέπει να περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να εξεταστούν αυτά τα αιτήματα, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν θα παρεμποδίσει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.»

Ερωτηθείσα για τα κλιματιστικά στα σχολεία, η κα Μιχαηλίδου είπε: «Η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί. Η διαδικασία είναι ήδη εγκεκριμένη και από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. Οι εφορίες έχουν πάρει πολύ σαφείς οδηγίες. Πρέπει να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι όλες οι επαρχίες προχωρούν, ακόμα και η Πάφος αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να επικυρώσει τις προσφορές, και επίσης ξεκινάει καινούργια σχολική χρονιά με κάποια σχολεία που θα έχουν τα κλιματιστικά τους, και αυτά θα λειτουργούν. Το πολύ σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν γίνεται απλώς εγκατάσταση κλιματιστικών συσκευών. Γίνεται και η μελέτη, δηλαδή γίνεται σωστά η εγκατάσταση, έτσι ώστε να έχουμε ασφάλεια στο δίκτυο και ασφάλεια στο κτίριο για τα παιδιά μας.» 

(ΡΜ/ΑΣ/ΕΑθ)