Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-09-2024 12:09

Ανασκαφές στη θέση Χλώρακας-Παλλούρες 2024

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής έρευνας του 2024 στη θέση Χλώρακα-Παλλούρες, ενός οικισμού της Χαλκολιθικής περιόδου. Οι ανασκαφές διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του καθηγητή δρος Bleda Düring από το Πανεπιστήμιο του Leiden. 

Η αποστολή κατά την ανασκαφική περίοδο 2024 επικεντρώθηκε στην ανασκαφή ενός αριθμού «καμένων κυκλικών οικιών» που χρονολογούνται στη Χαλκολιθική περίοδο (3500-2500 π.Χ.). Στα δάπεδά τους εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα τέφρας και αγγεία ολόκληρα, αλλά θρυμματισμένα. Οι οικίες αυτές ανασκάφηκαν και τεκμηριώθηκαν πολύ προσεκτικά με τη χρήση των καλύτερων διαθέσιμων ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητό το τι συνέβη και πώς τα κτήρια αυτά πήραν φωτιά (Εικ.1). 

Οι ανασκαφές στη θέση Χλώρακα-Παλλούρες έφεραν στο φως σπουδαίες ανακαλύψεις. Ιδιαίτερα σημαντική αποτελεί η ταφή ενός παιδιού ηλικίας έξι χρόνων, το οποίο έπασχε από μια πάθηση που επηρέασε τα οστά των χεριών και θάφτηκε σε θέση ασυνήθιστη με το κεφάλι προς τα κάτω (Εικ.2). 

Άλλη σπουδαία ανακάλυψη που μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της πρώιμης μεταλλουργίας στο νησί ήταν η ανεύρεση δύο αντικειμένων από χαλκό, ενός περιάπτου και μιας σμίλης (Εικ.3). 

Τέλος, μια σπουδαία ανακάλυψη κατά τις φετινές ανασκαφές στις Παλλούρες ήταν η ανεύρεση περίπου 30 απολιθωμένων ζωικών περιττωμάτων (coprolites), τα οποία μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες και το επίπεδο υγείας της κοινότητας που έζησε στην περιοχή αυτή 5000 χρόνια πριν. 

Συνοψίζοντας, με τις ανασκαφές στις Παλλούρες διανοίγονται νέες και ενδιαφέρουσες προοπτικές για την κατανόηση της Χαλκολιθικής ζωής στην Κύπρο. 

Εικ.1: Μία από τις «καμένες οικίες» στην ανασκαφική περίοδο 2024.

Εικ.2: Παιδική ταφή.

Εικ.3: Χάλκινη σμίλη που εντοπίστηκε στη Χλώρακα-Παλλούρες στην ανασκαφική περίοδο 2024.

 

 

(ΝΖ/ΓΣ)