Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-09-2024 12:03

Επιτυχής συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας στο LSP Potential Hackathon στη Γερμανία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Large Scale Pilots (LSP) Potential Hackathon που πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη της Γερμανίας από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου 2024 και συμμετείχε η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας (EAHY). Η εκδήλωση αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας στις υπηρεσίες ψηφιακής ταυτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των κανονισμών για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (European Digital Identity - EUDI) και το eIDAS (electronic IDentification, Authentication, and trust Services).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα που συμμετείχε στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας, αναδεικνύοντας την ηγετική της θέση σε αυτόν τον τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Vodafone Tech Innovation Center στη Δρέσδη και επικεντρώθηκε κυρίως στη δοκιμή και επίδειξη των δυνατοτήτων διασυνοριακής διαλειτουργικότητας, ενώ σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από 16 χώρες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΗΥ κ Ραφαήλ Μιχαήλ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, από το εργαστήριο Ηλεκτρονικής Υγείας του Τμήματος Πληροφορικής, κ Κωνσταντίνος Γιασεμή και κ Cristian Canciu Ionut εστίασαν στην ανάπτυξη και δοκιμή της διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών συνταγών (ePrescriptions) στα Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας. Απώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ηλεκτρονικές συνταγές που εκδίδονται σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να αναγνωρίζονται και να εκτελεστούν σε άλλα κράτη μέλη, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό πορτοφόλι (eWallet) Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (EUDI) και συμμορφούμενοι με τα πρότυπα eIDAS.

Τα αποτελέσματα της εκδήλωσης θα τύχουν επεξεργασίας και θα δημοσιευτούν τέλος Σεπτέμβριου του 2024.

(ΕΑθ/ΑΣ)