Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-09-2024 20:14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα το απόγευμα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.  

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι: «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τον διορισμό των ακόλουθων προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, σύμφωνα με τις περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Παρεκκλίσεις Κανονισμών:

Πρόεδρος ο κ. Σωτήρης Κτωρίδης, μέλος ο κ. Δημήτρης Δημητρίου και αναμένεται η υποβολή των εκπροσώπων της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων και του ΕΤΕΚ.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό των μελών του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου. Πρόεδρος ο κ. Δημήτρης Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος ο κ. Γιώργος Συρίχας, Μέλη οι κ. Χριστόφορος Αναγιωτός, κ. Λύσανδρος Ιωάννου, κ. Άδωνης Πηγασίου, κ. Όμηρος Πισσαρίδης, κ. Γιώργος Κιτάζος, κ. Ευάγγελος Τρύφωνος, κα Μαρία Ηρακλέους και κα Πόλυ Παπαβασιλείου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης επικύρωσε τον διορισμό του κ. Κυριάκου Ψαρά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, αφού έτυχε ενημέρωσης η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία αποστάλθηκε και το βιογραφικό, όπως η πάγια πρακτική σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις διορισμού μελών σε Διοικητικά Συμβούλια Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε οκτώ πρόσωπα πολιτογραφηθέντα στη βάση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. Αφορά επενδυτές και εξαρτώμενους τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε σήμερα την καταρχήν έγκριση του πλαισίου μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, οι κύριοι παράμετροι των οποίων καθορίστηκαν σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η προώθηση της υλοποίησης μιας σειράς σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του κράτους κρίνεται απαραίτητη. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και σε συνέχεια εξαγγελιών του Προέδρου κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το έτος 2024, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού διακυβέρνησης και ειδικότερα την προτεραιότητα Ανασύνταξη του Κράτους.

Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αφορούν:

Πρώτον, τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει το διαχωρισμό του υφιστάμενου ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με την ίδρυση Γραφείου Γενικού Δημόσιου Κατήγορου και Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα παραμείνει ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να έπεται αυτού. Οι υφιστάμενες εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, υπό την ιδιότητά του ως δημόσιος κατήγορος, θα ασκούνται από τον νέο θεσμό του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και του Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο καθορισμός συγκεκριμένης θητείας των αξιωματούχων τόσο της εισαγγελικής όσο και της διωκτικής Αρχής. Οι εν λόγω ρυθμίσεις συνάδουν με τις κατά καιρούς αναφορές και συστάσεις διαφόρων ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου και η Ομάδα Κρατών ενάντια στη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή GRECO.

Για την πιο πάνω μεταρρύθμιση θα απαιτείται τροποποίηση συγκεκριμένων μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και η θέσπιση ή τροποποίηση αριθμού άλλων νομοθετημάτων.

Δεύτερον, τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και ο καθορισμός της θητείας του Γενικού, Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας, αποτελεσματικότητας και συλλογικότητας κατά την υλοποίηση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τρίτον, την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή σύνταξης σε κρατικούς αξιωματούχους μέσω δύο νομοθετημάτων. Α. Την επέκταση της ηλικίας έναρξης της καταβολής της σύνταξης για το σύνολο των αξιωματούχων από το 60ο έτος που ισχύει σήμερα στο 65ο, και Β. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχο που λαμβάνει λειτούργημα, αξίωμα ή θέση.

Στους εκλεγμένους αξιωματούχους, που περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, οι Δήμαρχοι, όπως επίσης οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα δύνανται να αποποιούνται οποιαδήποτε από τις συντάξεις που λαμβάνουν ή θα λαμβάνουν στο μέλλον, ώστε να μην τους καταβάλλονται πολλαπλές συντάξεις, απόρροια των πολλαπλών θέσεων αξιωμάτων που κατείχαν μέσω δήλωσης αποποίησης, η οποία θα υποβάλλεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε τις πιο πάνω εισηγήσεις, αφού μελέτησε διεξοδικά το ζήτημα, με σκοπό τον εξορθολογισμό του πλαισίου που ρυθμίζει την καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων σε κρατικούς αξιωματούχους, αντλώντας σχετική καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και αξιολογώντας μια σειρά προτάσεων νόμου που είχαν κατατεθεί.

Τέταρτον, την αναθεώρηση της εκλογικής νομοθεσίας μέσω αυτόματης εγγραφής στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές.

Πέμπτον, την αναθεώρηση της εκλογικής νομοθεσίας μέσω μείωσης του ηλικιακού ορίου για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην αναθεώρηση της εκλογικής νομοθεσίας στοχεύουν να συμβάλουν στην προαγωγή και στην εμπέδωση της δημοκρατικής κουλτούρας στη νέα γενιά, ενώ παράλληλα, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών, ενθαρρύνεται ευρύτερα η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού ενέκρινε καταρχήν το πλαίσιο των προτεινόμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, εξουσιοδότησε τους αρμόδιους Υπουργούς όπως προχωρήσουν άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και κατάθεση των σχετικών νομοθετημάτων. Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν και που αγγίζουν θέματα εκσυγχρονισμού, για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και θα προωθηθούν άμεσα εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής μιας ευρύτερης εκσυγχρονιστικής ατζέντας της Κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στην εμπέδωση των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης εντός των δομών και δράσεων της Πολιτείας, στην ανανέωση και περαιτέρω βελτιστοποίηση του τρόπου λειτουργίας σημαντικών θεσμών του κράτους, στη βάση των σύγχρονων αναγκών και καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στη ρύθμιση διαχρονικών στρεβλώσεων, για τις οποίες υπάρχουν δικαιολογημένα κοινωνικές αντιδράσεις, στην προαγωγή και στη διεύρυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών και κατ’ επέκταση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Με την ίδια προσήλωση θα συνεχίσουμε τη σκληρή και αποτελεσματική δουλειά, χωρίς χρονοτριβές και σε ανταπόκριση των προσδοκιών της κοινωνίας προς υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Βούλησή μας παραμένει η τάχιστη προώθηση του κυβερνητικού έργου με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και με το βλέμμα στην καθημερινότητα, αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών.

Το πλάνο που χαράζει το φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τους πολίτες, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Οι στόχοι αυτού του προγράμματος είναι ασφαλώς οι πολίτες. Οι μεταρρυθμίσεις, άλλωστε, έχουν νόημα όταν υπηρετούν έναν κοινωνικό στόχο και αυτόν ως αποστολή».

Για το βιογραφικό του κ. Σωτήρη Κτωρίδη πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό του κ. Δημήτρη Γεωργιάδη πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό του κ. Χριστόφορου Αναγιωτού πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό του κ. Λύσανδρου Ιωάννου πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό του κ. Άδωνη Πηγασίου πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό του κ. Όμηρου Πισσαρίδη πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό του κ. Γιώργου Κιτάζου πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό του κ. Ευάγγελου Τρύφωνος πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό της κας Μαρίας Ηρακλέους πατήστε εδώ.

Για το βιογραφικό της κας Πόλυς Παπαβασιλείου πατήστε εδώ.

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΓΣ)