Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2024 12:49

Δήλωση της Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων κας Μαριλένας Ραουνά στη συνέντευξη Τύπου για την Κυπριακή Προεδρία της Ομάδας των MED9 για το 2024, στο Προεδρικό Μέγαρο

Σύνοδος Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9

Η Σύνοδος Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9 θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 2-3 Οκτωβρίου 2024. Σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι αρμόδιοι Υπουργοί ή Υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας. Πρόσκληση έχει επίσης απευθυνθεί στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Maroš Šefčovič. 

Η Σύνοδος Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9 είναι η τελευταία Υπουργική Συνάντηση MED9 που θα πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής MED9, στις 11 Oκτωβρίου 2024, και έχει προπαρασκευαστικό ρόλο. 

Ως γνωστόν, ο σχηματισμός MED9 εγκαθιδρύθηκε με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την προώθηση κοινών συμφερόντων των μεσογειακών ευρωπαϊκών κρατών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Κυριότερη επιδίωξη είναι όπως η Μεσόγειος παραμείνει ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΕ και όπως η μεσογειακή διάσταση λαμβάνεται δεόντως υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών της Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι MED9 επαγρυπνούν για διασφάλιση και της δέουσας εμπλοκής της ΕΕ με τη Νότια Γειτονία. 

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιουνίου οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν το στρατηγικό θεματολόγιο για την περίοδο 2024-2029. Πρόκειται για ένα σχέδιο πολιτικής που καθορίζει τη μελλοντική κατεύθυνση και τους στόχους της ΕΕ.

Επιπλέον, στις πολιτικές κατευθύνσεις της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνεται εξαγγελία νέου «Συμφώνου για τη Μεσόγειο» για ανάπτυξη των υφιστάμενων στρατηγικών σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου. Περιλαμβάνεται επίσης εξαγγελία ειδικού πορτοφόλιο για τη Μεσόγειο που θα επικεντρωθεί στις επενδύσεις, στην οικονομική σταθερότητα, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενέργεια, στην ασφάλεια, στο μεταναστευτικό και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 

Υπό αυτά τα δεδομένα καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρος και σημαντικός ο συντονισμός μεταξύ των μεσογειακών κρατών της ΕΕ, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και κοινό όραμα για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στη λεκάνη της Μεσογείου. 

Η Σύνοδος Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9 στη Λευκωσία θα παράσχει την κατάλληλη ευκαιρία για συζήτηση και συντονισμό μεταξύ των μεσογειακών κρατών της ΕΕ σχετικά με τις προτεραιότητές τους για τον νέο πενταετή θεσμικό κύκλο. 

Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, εν μέσω σοβαρών και αλλεπάλληλων κρίσεων, η ΕΕ καλείται αυτή τη στιγμή να καθορίσει τη μελλοντική κατεύθυνση και τους στόχους της σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η διεύρυνση και το μεταναστευτικό. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2027, το οποίο θα αντανακλά τις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της Ένωσης. Επίκειται επίσης η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μέσα από τη διεξαγωγή στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ. 

Στόχος είναι, λοιπόν, όπως η υπουργική συνάντηση αποτελέσει πλατφόρμα για διερεύνηση του περιθωρίου περαιτέρω αξιοποίησης της δυναμικής των εννέα κρατών μελών, μέσω της ενίσχυσης του υφιστάμενου πλαισίου συνεργασίας. Αυτό απηχεί και την αμοιβαία βούληση για εδραίωση των MED9 ως περιφερειακής ομάδας με καθοριστικό αντίκτυπο εντός της ΕΕ. 

Το 2024 περιλαμβάνει σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας: Η τραγική επέτειος των 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, αλλά και η επέτειος 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Δεν μας διαφεύγει ο συμβολισμός της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ στην τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

(ΕΝ/ΓΣ)