Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2024 16:34

Ο Προέδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της επίδοσης της Ετήσιας Έκθεσης για το 2023 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου παραχώρησε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 2024, συνέντευξη Τύπου, στο Αμφιθέατρο «Θεόφιλος Γεωργιάδης» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, όπου παρουσίασε αναλυτικά το έργο της Επιτροπής για το 2023 και τόνισε τις δράσεις που λήφθηκαν και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε, ώστε η Επιτροπή να είναι πλήρως έτοιμη για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Υπηρεσία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαγεωργίου παρουσίασε τις δράσεις και το έργο της ΕΔΥ αναλυτικά για το 2023. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πλήρωση θέσεων, όπου παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση από το 2019 μέχρι και το 2023.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ παράθεσε το προφίλ των δημόσιων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στη Δημόσια Υπηρεσία κατά το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, το 68,26% των υπαλλήλων ήταν κάτοχοι πανεπιστημιακών προσόντων, με το 36,88% από αυτούς να κατέχουν Μεταπτυχιακούς τίτλους. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των θέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, προκύπτει ότι στο δημόσιο υπηρετεί μεγαλύτερος αριθμός γυναικών συνολικά, με το ποσοστό γυναικών να παρουσιάζεται αυξημένο, τόσο στις μεσοδιευθυντικές όσο και στις διευθυντικές θέσεις, σε σχέση με το ποσοστό των ανδρών. Σχετικά με το ηλικιακό προφίλ των ατόμων που υπηρετούν αξίζει να σημειωθεί πως ο ηλικιακός μέσος όρος των νεοπροσληφθέντων έχει σταδιακά μειωθεί από 37,94 χρόνια, που ήταν το 2019 στα 34,17 χρόνια το 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημόσιων υπαλλήλων, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, και παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου έτους εφαρμογής του. Παρά τις όποιες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η εικόνα ήταν θετική, καθώς φαίνεται πως η πλειοψηφία της αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία λειτούργησε με σεβασμό στη φιλοσοφία του νέου συστήματος αξιολόγησης. Ωστόσο, μικρός αριθμός αξιολογητών διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε πλήρη απόκλιση με τη φιλοσοφία του νέου συστήματος, υπερβαίνοντας αισθητά τον γενικό μέσο όρο αξιολόγησης. Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολογήθηκαν συνολικά 9.658 υπάλληλοι με μέσο όρο βαθμολογίας 8.747, και αυτό έχει θεωρηθεί ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης της ισοπεδωτικής αξιολόγησης.

Για την παρουσίαση του Προέδρου της ΕΔΥ πατήστε εδώ.

(ΑΦΥ/ΕΑθ/ΑΣ)