08-09-2024 09:26
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στο 1ο Mountain Fest του ΟΝΕΚ στον Αγρό, χθες
Με μεγάλη μου χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στο 1ο Mountain Fest του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου που προσφέρει την δυνατότητα, ιδιαίτερα στους νέους των ορεινών περιοχών, να ψυχαγωγηθούν και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τις παραδόσεις του τόπου μας, να συμμετέχουν σε διαδραστικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και συζητήσεις για θέματα που τους απασχολούν.
Είμαι εδώ απόψε μαζί σας γιατί θέλω να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτή, για να σας ενημερώσω προσωπικά για τους τρόπους με τους οποίους ενισχύουμε την πολιτιστική παιδεία και ενθαρρύνουμε τους νέους μας να έρθουν πιο κοντά στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου.
Ένα σημαντικό μέτρο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο είναι η Κάρτα Πολιτισμού Νέων που προς το παρόν αφορά σε νέους και νέες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν το 2005 ή το 2006 και σήμερα και μέχρι το τέλος του 2024 είναι 18 χρονών. Στόχος μας είναι για το 2025 να επεκτείνουμε το όριο ηλικίας των δικαιούχων μέχρι τα 21 χρόνια.
Τι όμως είναι η Κάρτα Πολιτισμού Νέων; Είναι ένας θεσμός που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ΟΝΕΚ και την Τράπεζα Κύπρου, υλοποιώντας έτσι μια υπόσχεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε παιδί και νέο να έρθει σε επαφή με όλες τις μορφές τέχνης, καθώς και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Και κάναμε ακριβώς αυτό δηλαδή δημιουργήσαμε μια κάρτα-εισιτήριο στον κόσμο του πολιτισμού, των τεχνών και της δημιουργίας. Για να την αποκτήσει κάποιος, πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, δηλαδή να έχει γεννηθεί μεταξύ του 2005 ή του 2006 και να αιτηθεί μέσω του BoC Mobile App ή σε οποιοδήποτε κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου. Θα έχει τότε στη διάθεσή του/της 12 μήνες από την έκδοσή της, για να χρησιμοποιήσει το προπληρωμένο ποσό των €220 για να αγοράσει εισιτήρια για συναυλίες, φεστιβάλ, θέατρο, παραστάσεις χορού, εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, φεστιβάλ τεχνών, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Το μέτρο αυτό είναι σε πιλοτική βάση και στόχος του Υφυπουργείου είναι να εξελιχθεί και να βελτιωθεί προκειμένου να προσφέρει ακόμη περισσότερα στον πολιτισμό και τους νέους μας.
Ως Κυβέρνηση επενδύουμε στους νέους συνδέοντας, ενδυναμώνοντας και εμπλέκοντάς τους μέσα από εκπαιδευτικές πολιτικές που προωθούν τα πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μέσα από πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση και υποστήριξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών, μέσω προγραμμάτων προώθησης της πολιτιστικής πολυμορφίας και παράλληλα, με τη λήψη μέτρων για την προστασία, την πρόσβαση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς με δραστηριότητες σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους.
Ταυτόχρονα στηρίζουμε έμπρακτα τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, συναυλιών και άλλων δραστηριοτήτων που προσελκύουν τους νέους και τους ενθαρρύνουν να συμμετέχουν στην τοπική πολιτιστική σκηνή. Ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα μας είναι αυτό της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης το οποίο στηρίζει πολιτιστικές δράσεις εκτός των αστικών κέντρων επιτρέποντας έτσι στους νέους που διαμένουν μακριά από τις πόλεις να εξερευνήσουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κάποιες ιδέες που επεξεργαζόμαστε έχουν σχέση με την προώθηση της πολιτιστικής καινοτομίας μέσα από προγράμματα, που θα ενθαρρύνουν τη νεανική καινοτομία στον πολιτισμό, όπως διαγωνισμοί και βραβεία για νέες πολιτιστικές ιδέες και έργα, καθώς και ανάπτυξη προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο υλοποιεί τον θεσμό «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού-Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού», όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον παλαιότερο και σύγχρονο πολιτισμό τους, ώστε να αποτελέσει η πολιτιστική παιδεία μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους και καλλιέργειας της συναισθηματικής τους νοημοσύνης. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά και οι νέοι θα επισκέπτονται χώρους πολιτισμού, θα έρθουν σε επαφή με τους δημιουργούς του και θα μάθουν να εκφράζουν μέσα από τις τέχνες απόψεις και συναισθήματα αναφορικά με το πώς υπάρχουν και συνυπάρχουν, ανακαλύπτοντας και καλλιεργώντας τα ταλέντα τους. Απώτερος στόχος μας είναι να διαχειριστούμε κρίσιμα αξιακά ζητήματα μέσα από τις τέχνες.
Επιπρόσθετα, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσίας διαδρομές σε Βιβλιοθήκες» με στόχο να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες ανοικτές και φιλόξενες που να προάγουν την καλή ψυχική υγεία με την υλοποίηση προγραμμάτων και τη διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας και δημιουργικής έκφρασης. Δίνουμε ταυτόχρονα έμφαση στον ρόλο των βιβλιοθηκών σε σχέση με την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης και έρευνας, καθώς και την ανοικτή πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά σε 7 δημοτικές-κοινοτικές βιβλιοθήκες οι οποίες συνεργάζονται με άλλες τόσες σχολικές.
Ανάμεσα σε άλλες δράσεις, έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για προγράμματα πολιτισμού σε χώρους νοσοκομείων και ιδιαίτερα εκεί όπου νοσηλεύονται παιδιά για μακρύ χρονικό διάστημα με στόχο τη συμβολή των πολιτιστικών δράσεων στην ψυχική και σωματική ευημερία.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν εφησυχάζει. Στοχεύει στην περαιτέρω εφαρμογή μέτρων που θα ενισχύσουν την πρόσβαση των νέων στον πολιτισμό και την καλλιέργεια της πολιτιστικής παιδείας. Για αυτόν τον λόγο, ξεκινάμε ένα κύκλο επαφών με οργανωμένα σύνολα και φορείς νεολαίας που θα λειτουργήσουν ως ομάδες εστίασης και θα μάς βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους, ώστε να προωθήσουμε στοχευμένες δράσεις, να αναπτύξουμε αποτελεσματικότερα προγράμματα από τους νέους για τους νέους.
Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου προσκαλώντας όλους τους 18χρονους που είναι εδώ απόψε μαζί μας να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που τους δίδει το Υφυπουργείο Πολιτισμού και να αγκαλιάσουν τον νέο αυτό θεσμό της Κάρτας Πολιτισμού Νέων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το περίπτερο που έχουμε εδώ και να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση τώρα!
(ΕΚ/ΝΓιαν/ΑΦ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα